Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Kύπρος: Άγρια κόντρα για το Κυπριακό Δ. Χριστόφια και Αρχιεπισκόπου



Ενώπιον των αποδήμων αντάλλαξαν πυρά με φόντο το εθνικό θέμα
Βήμα αντιπαράθεσης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του προκαθήμενου της Εκκλησίας αποτέλεσε για άλλη μια φορά το συνέδριο των αποδήμων Κυπρίων, που ξεκίνησε χθες τις εργασίες του στη Λευκωσία. Πρόεδρος Χριστόφιας και Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αντάλλαξαν μεταξύ τους πυρά με άξονα το Κυπριακό και τις συνομιλίες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρυψε τη δυσφορία του τόσο για τα όσα του καταλόγισε ο Αρχιεπίσκοπος για τη διαχείριση του Κυπριακού με αποτέλεσμα να αποφύγει να τον προσφωνήσει κατά την έναρξη της ομιλίας του. Δυσφορία υπήρξε από πλευράς κ. Χριστόφια και για κάποιες αναφορές του προέδρου της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ειδικότερα για κάποιες συμβουλές που ανέφερε μέσα από τη δική του ομιλία.
Μιλώντας εκτός κειμένου ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε αρχικά στο θέμα της πρόταξης του Κυπριακού ως θέματος εισβολής και κατοχής, σημειώνοντας πως κάποια στιγμή στο μέλλον «θα δοθούν και τα πρακτικά των συναντήσεων είτε με τον κ. Ταλάτ είτε με τον κ. Έρογλου για να δούμε κατά πόσο ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπερασπίζεται το θέμα μας ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και παραβίασης ολόκληρου του λαού μας και παραβίασης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου». Προχώρησε δε λέγοντας πως «εάν θα υπάρχει Κύπρος η ιστορία θα δικαιώσει και το σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Ακόμα πιο έντονος ήταν στη συνέχεια στις παρατηρήσεις για το ποιες κινήσεις θα πρέπει να κάνει στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να μιλούν κάποιοι «ως τα στρατεύματά μας να βρίσκονται στα κράσπεδα της Άγκυρας και εκείνο που απομένει είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δώσει την εντολή για την τελική έφοδο για να καταλάβουμε την Άγκυρα». Ζήτησε ακολούθως από όλους να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση όπως είναι σήμερα και όχι όπως την ονειρεύονται να είναι. «Έπρεπε τα όνειρά μας να τα προσέξουμε πολύ πριν από το 1974, από το 1960. Δεν τα προσέξαμε, σφάλαμε πάρα πολλές φορές και δυστυχώς πληρώνουμε το τίμημα», συνέχισε με δηκτικό ύφος ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Ακολούθως αναφέρθηκε στις προσπάθειες που ο ίδιος κατέβαλε για «να βγάλουμε την Κύπρο από τη γωνιά μετά την ατυχή από μέρους της κυπριακής ηγεσίας μη και εμού εξαιρουμένου της επιδιαιτησίας και των στενών χρονοδιαγραμμάτων. Που οδήγησαν στην επιδιαιτησία, που οδήγησαν στο δημοψήφισμα το οποίο η έξυπνη τουρκική πολιτική, ενώ εμείς, εγώ θεωρώ δίκαια, υποχρεωθήκαμε να απορρίψουμε το σχέδιο».
Απάντηση έδωσε ο Πρόεδρος και στις επισημάνσεις του κ. Κρίστοφερ για βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ, λέγοντας πως αυτό το θέμα είναι επί τάπητος αλλά δεν μπορεί να γίνει με θυσία των σχέσεων της Κύπρου με τον αραβικό κόσμο. Η Τουρκία, υπογράμμισε, είναι στον αραβικό κόσμο που στοχεύει και όχι στο Ισραήλ «άρα χρειάζεται μια ισοζυγισμένη, σωστά μεθοδευμένη πολιτική και προς την κατεύθυνση του Ισραήλ αλλά να μην αρνούμαστε τη φιλία των Αράβων».
Έντονος στις αναφορές του για το Κυπριακό ήταν για άλλη μια φορά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος μίλησε πριν από τον Πρόεδρο Χριστόφια. Το πρώτο που επεσήμανε είναι πως «έχουμε ήδη περάσει τη γραμμή ασφαλείας και έχουμε παγιδευτεί» σε μια αδιέξοδη πορεία. Μίλησε για άσκοπη ευθυνολογία, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να απαντήσει στην από πλευράς Προέδρου Χριστόφια επίρριψη ευθυνών στους προκατόχους του.
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι από πλευράς Ελληνοκυπρίων δεν υπάρχει διδαχή του παρελθόντος και έκανε ένα παραλληλισμό με τα όσα διδάσκονται οι Τούρκοι σε σχέση με το παρελθόν τους, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Κύπρου. Περαιτέρω μίλησε για συνεχείς προσφορές της ελληνοκυπριακής πλευράς τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση όσο και από τις προηγούμενες αλλά «η πλευρά μας δεν κέρδισε τίποτε, καμιά φορά». Αντίθετα, υπογράμμισε, «νομιμοποιούμε τα τουρκικά κέρδη από την εισβολή». Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ακόμα ότι «η Τουρκία μάς έχει αποδείξει ότι δεν έχει διάθεση να επιτρέψει λύση λειτουργική και βιώσιμη». Υπογράμμισε ακόμα ότι για να εγκαταλείψει η Τουρκία τις μεθοδεύεις της εις βάρος της Κύπρου θα πρέπει να έχει κόστος και υπέδειξε την ανάγκη Ελλάδα και Κύπρος να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο της ΕΕ και την τουρκική ένταξη.
Προσφωνώντας τους απόδημους Κύπριους, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν είπε ότι ένα χάσμα χωρίζει τις θέσεις των δύο πλευρών στα ουσιώδη και κεφαλαιώδη θέματα του Κυπριακού επισημαίνοντας ότι, σε αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, επιβάλλεται ανασχεδιασμός στρατηγικής και τακτικής, συλλογικότητα και ενότητα. Καλωσορίζοντας τους απόδημους στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού είπε ότι υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου τους για την Κύπρο και τη συμβολή τους για διεθνοποίηση του Κυπριακού.
Επενδύουν στη διάσπασή μας
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο, τονίζοντας πως «η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία επενδύουν χρησιμοποιώντας τη διάσπαση στο εσωτερικό μας μέτωπο ως όπλο στη φαρέτρα της επιχειρηματολογίας τους, παρουσιάζοντάς την ως ένα στοιχείο αδυναμίας της πλευράς μας να προβεί στις αναγκαίες κινήσεις και να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για λύση του Κυπριακού».
Περαιτέρω ανέφερε ότι «η μη επίτευξη ενότητας και η εμφάνιση πληθώρας διαφορετικών και αλληλοαναιρούμενων ατζέντων στο όνομα της δημοκρατίας και του πλουραλισμού δεν νομίζω ότι δημιουργεί την καλύτερη εικόνα και δεν προσφέρει την καλύτερη υπηρεσία στην υπόθεσή μας».
«Φιλελεύθερος»25/08/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: