Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Ούτε στους Σουλτάνους δεν έγραφαν τόσα πολλά λόγια του αέρα.


Γράφει ο Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ του Οικουμενικού Θρόνου για την επίσκεψη του προϊσταμένου του Οικουμενικού Πατριάρχη Bαρθολομαίου στην Κρήτη. 

Ούτε στους Σουλτάνους δεν έγραφαν τόσα πολλά λόγια του αέρα.

Θαυμάστε και δοξάστε! 

"ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ και μάλιστα ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ, θα πη Χριστός περιπολών εν σαρκί ανάμεσά μας! Θα πη Θυρωρός της Χώρας των Ζώντων και Οικονόμος της Χάριτος! Πηδαλιούχος του μεγάλου σκάφους, της Εκκλησίας. Αλλά θα πη και Πονεμένη Ρωμηοσύνη και ευγένεια και αρχοντιά κι αξιοπρέπεια του Γένους!
Αετός μεγαλοφτέρουγος Δικέφαλος, που αποσκεπάζει κάτω από τα φτερά του τα ιερά και τα όσια που μας κληροδότησαν οι Πατέρες μας. Και λαμπάδα ουρανόμπογη αναμμένη θα πη, που από το αείφωτο Φανάρι τηλαυγίζει Φως Χριστού και Φως Ορθοδοξίας στα πέρατα της Οικουμένης.
Οικουμενικός Πατριάρχης θα πη, κοντά σ΄ όλα τ΄ άλλα, Πνευματικός Προστάτης της Κρήτης, Πνευματικός Πατέρας των Κρητών!
Έρχεται ο Πατριάρχης μας στα Χανιά, καλεσμένος από τον σεμνό και σ΄ όλα άξιο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό, για να τιμήσει πρώτα-πρώτα το μεγάλο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, που φέτος συμπληρώνει τετρακόσια χρόνια φωτεινής παρουσίας στ’ Ακρωτήρι. Μοναστήρι Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό με χρυσές σελίδες ιστορίας στη μακραίωνη πορεία του."

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Μάθημα ζωής...

Μάθημα ζωής...
Το ένα σκυλάκι είναι τυφλό 
και το άλλο είναι ο φύλακας άγγελός του!!

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Ἡ ἐπίδειξη τοῦ κάλλους, ἡ ἀκτινοβολία τοῦ ἤθους


Ὁδοιπορόντας, ἄλλοτε μέ σκίρτημα χαρᾶς καί ἄλλοτε μέ δάκρυ ὀδύνης, τή μακρά καί πλατιά λεωφόρο τοῦ πολιτιστικοῦ βίου, διακρίνω τίς ἐναλλαγές καί τίς συνέπειές τους νά ἐπηρεάζουν τά σύγχρονα ἀνοίγματα, τά ὁράματα καί τίς ἐμπειρίες τῆς σημερινῆς νεότητας πού ἁρπάζει ἀπό τό χέρι μας τή σκυτάλη τοῦ μεγάλου ἀθλήματος.
     Προσπαθῶ νά ἐξακριβώσω καί νά ἐκτιμήσω τά γυρίσματα τοῦ ἱστορικοῦ βίου, τίς δόξες καί τίς τιμές, πού παραμένουν ὡς φωστῆρες πολιτιστικῶν ἀνοιγμάτων καί νά ξεχωρίσω τίς σκοτεινές ἐπιδόσεις περιορισμένων μονάδων ἤ καί ὀργανωμένου ὄχλου, πού ποτίζουν μέ αἷμα τό δρόμο καί μέ ἀτέλειωτο δάκρυ τήν οἰκουμένη. Καί ἡ ἑπόμενη σκέψη μου, πού εἶναι συμπέρασμα μελέτης καί ἐμπειρίας, μέ ἀναγκάζει νά ἀποσύρω τό βλέμμα ἀπό τίς ἐγγραφές τοῦ τεχνητοῦ μεγαλείου καί τῆς ἀλλαζονικῆς δόξας καί νά ποτίσω μέ δάκρυ τά ἀπομνημονεύματα τοῦ εὐτελισμοῦ.

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Σε ποια εποχή ζουν οι ιερωμένοι σήμερα; Διαβάστε … κλάψτε … και γελάστε….

Με αυτά που διάβασα στην ανακοίνωση της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου  για την Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στα Χανιά (Πρόγραμμα) είναι σαν να γύρισα χρόνια πίσω…   σε αυτά που διάβαζα σε βιβλία για τους απόλυτους Μονάρχες, Αυτοκράτορες κλπ. 
Είναι δυνατόν σήμερα εκκλησιαστικοί παράγοντες να χρησιμοποιούν κοσμητικά επίθετα που αναβιβάζουν ένα κοινό θνητό έστω  υπό την ιδιότητα του Πατριάρχη σε «Πατέρα της Ορθοδοξίας μας, τον οφθαλμό της Οικουμένης, και τον Πατριάρχη του αθάνατου γένους μας.»
Γιατί αυτό το εξευτελιστικό γλείψιμο χωρίς αξιοπρέπεια; 
Διαβάστε και κλάψτε για τους εκκλησιαστικούς αυλοκόλακες.
Το ερώτημα τίθεται:  Γιατί ο Πατριάρχης δεν αντιδρά με αυτές τις βλακείες;  Μήπως του αρέσουν; 

 Γράφουν ....

"Τα ομορφοπλουμισμένα Χανιά μας, η πόλις των γιασεμιών με την βαρυσήμαντη ιστορία της και την πλούσια κληρονομιά της, με την ασταμάτητη πολιτιστική παράδοση της και τα μεγαλοπρεπή μοναστήρια της, ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον Αρχιεπίσκοπο Κωσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο  με τις πρέπουσες τιμές προς τον Πατέρα της Ορθοδοξίας μας, τον οφθαλμό της Οικουμένης, και τον Πατριάρχη του αθάνατου γένους μας.
Ευφραίνεται η ψυχή μας, χαίρεται η ύπαρξή μας, πανηγυρίζει η Μητρόπολις μας, αφού προετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Πρωτόθρονον της Ορθοδοξίας και τον Εσταυρωμένον διάδοχον Αγίων Πατριαρχών.
Προσκαλούμε κάθε ευλαβή Χριστιανό να προσέλθει εις τας εκδηλώσεις τιμής προς τον Πνευματικό Ταγό της Ορθόδοξης Ρωμιοσύνης.
Προσκαλούμε τα πληγωμένα και αγωνιζόμενα νιάτα του τόπου μας να πάρουν την ελπιδοφόρα ευχή του άγρυπνου φύλακα πάσης της Οικουμένης.
……….."

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Το θέλουμε η όχι ο Κωνσταντίνος υπήρξε συνταγματικός Βασιλιάς της Ελλάδας

Για μια ακόμη φορά, τα κομπλεξικά σύνδρομα της ΠΑΣΟΚικής ΕΡΤ είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν οι φίλαθλοι μια κορυφαία στιγμή των Ολυμπιακών Αγώνων: την απονομή του Ασημένιου μεταλλίου στον κύπριο Ιστιοπλόο Παύλο Κοντίδη. Κι αυτό έγινε φυσικά, γιατί την απονομή την έκανε ο... βασιλιάς Κωνσταντίνος, επίτιμο μέλος της ΔΟΕ και επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Αν και η τελευταία κούρσα του Κοντίδη τελείωσε στις 6 το μεσημέρι περίπου και η τελετή της απονομής είχε οριστεί για τις 8 το βράδυ, ώρα Ελλάδος, η ΕΡΤ αγνόησε επιδεικτικά το γεγονός. Αντίθετα, το ΡΙΚ συνδέθηκε απευθείας, και μάλιστα ο Κύπριος δημοσιογράφος δεν είχε κανένα πρόβλημα να πει ποιος ήταν αυτός που έβλεπε να κάνει την απονομή στον Κοντίδη. 

 iNews

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Χειροτονία νεαρών παιδιών, κάτω από το όριο ηλικίας

Το χειρότερο είναι η χειροτονία νεαρών παιδιών, κάτω από το όριο ηλικίας που ορίζουν οι ἱεροί Κανόνες. 
Καράβι μεγάλο δεν το εμπιστευόμαστε σε μικρό ναύτη, που ξαφνικά φοράει τη στολή του πρώτου καπετάνιου, χωρίς καμμιά πείρα και καμμιά κατάρτισι.
Εμπιστευόμαστε όμως σε νεαρά παιδιά 20 και 22 και 24 ετών τη διακυβέρνησι του σκάφους, που λέγεται εκκλησιαστική ενορία. 
Το ακόμα πιο φρικτό:
 Πολλά από αυτά τα παιδιά είναι άγαμοι. 
Και αντί να βρίσκωνται σε μοναστήρι για δεκαετή τουλάχιστον δοκιμασία, αυτοί καμαρώνουν, έξω μεν από το ράσο με σταυρούς και επανωκαλλύμαυχα, μέσα δε από το ράσο με μεγαλοπρεπή… μοναχικά σχήματα, αυτοί οι «ἀεί ἀμόναχοι»! 
Λέει ο ἱερός Πατήρ: «Πῶς οὐκ ἄτοπον, εἰς μέν οἰκίαν νεώνητον οἰκέτην μή πρότερον ἐγχειρίζεσθαί τι τῶν ἔνδον, πρίν ἄν διά πολλῆς τῆς πείρας τῆς αὐτοῦ γνώμης πολλά τεκμήρια δῷ, εἰς δε τήν Ἐκκλησίαν τοῦ Θεοῦ ἔξωθεν εἰσελθόντα εἰς τούς πρώτους εὐθέως κατατάττεσθαι;» (Ε.Π.Ε.23,292). Μετάφρασις: Ένα σπίτι δεν το εμπιστευόμαστε σε νεοφερμένο υπηρέτη, προτού δοκιμαστῆ και δώση σημάδια καλού χαρακτήρα. Και στην εκκλησία αφήνουμε να κατατάσσεται στους προεστώτες κάποιος που μόλις τώρα ήρθε στην πίστι;   
π. Δανιήλ Αεράκης

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Προς επικριτές

Προς επικριτές του blog.

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Η Παναγία μας, η ελπίδα μας.

Καμμία δωρεά δέν ἔγινε δεκτή στήν ἐκκλησία χωρίς τή συνδρομή τῆς Μητέρας τοῦ Θεοῦ, ἡ ὁποία εἶναι προοίμιο τῆς θριαμβεύουσας Ἐκκλησία.

 Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Παλαμᾶς.