Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Κύπρος - Και οι ιερωμένοι στο χακί;

To έδαφος για κανονική στράτευση των δόκιμων μοναχών προετοιμάζει το υπουργείο Άμυνας.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σχολιάζοντας σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή» σύμφωνα με το οποίο στο νομοσχέδιο που συζητείται στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής που ενοποιεί και αναθεωρεί τους περί Εθνικής Φρουράς Νόμους του 1964 μέχρι το 2008, συζητείται και το ενδεχόμενο να στρατεύονται κανονικά οι δόκιμοι μοναχοί οι μοναχοί και άλλοι που δηλώνουν ότι θα ακολουθήσουν την ιεροσύνη, ανέφερε ότι εάν η Βουλή επιθυμεί να κάνει την όποια αλλαγή στο εν λόγω άρθρο, θα πρέπει να γίνει και μια διαβούλευση με την Εκκλησία για να μην υπάρχουν αντιδράσεις.
Ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας δήλωσε σήμερα ότι οι πολλές τροποποιήσεις που έγιναν στον Περί Εθνικής Φρουράς Νόμο τον είχαν κάνει αγνώριστο, αφού υπήρχαν ανενεργά άρθρα, ένα άρθρο συγκρουόταν με ένα άλλο και γι’ αυτό έπρεπε η νομοθεσία να γίνει από την αρχή, προκειμένου να υπάρχει μία αρμονία στις πρόνοιες του συγκεκριμένου νόμου.
Πρόσθεσε ότι σκοπός είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται στη Βουλή για συζήτηση και θα ψηφιστεί σε νόμο από την Ολομέλεια του σώματος, ει δυνατόν να υπάρχει μια συναντίληψη, δηλαδή να μην υπάρχει οτιδήποτε για το οποίο θα υπάρχουν προστριβές μέσα στην Ολομέλεια. Τέτοια νομοθετήματα είναι ευχής έργο εάν όλα τα κόμματα συμφωνήσουν έτσι ώστε να μην περάσουν από την Ολομέλεια κατά πλειοψηφία αλλά να είναι ει δυνατόν ομόφωνα».
Ωστόσο, όπως σημείωσε, «δεν έχουμε καταλήξει ακόμα γι’ αυτά τα θέματα και θα τα δούμε στη συνέχεια. Είναι μια θέση που θα τη δούμε μετά που θα περατωθεί η κατ’ άρθρο συζήτηση, δηλαδή θα δούμε πόσα θα είναι εκείνα που θα χρήζουν επανεξέτασης, θα τα συζητήσουμε και θα αποφασιστεί από την Επιτροπή Αμυνας της Βουλής πώς θα τα χειριστούμε».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι όσα έχει πει «ισχύουν για όλες τις πρόνοιες του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου» γιατί, όπως εξήγησε, «δεν υπάρχουν νόμοι που γίνονται ειδικά για φυγοστρατία. Ο λόγος για τον οποίο είχαμε κάνει 9 μήνες για να ετοιμάσουμε αυτή τη νομοθεσία ήταν επειδή έπρεπε να γίνει ένας ενιαίος νόμος, αφού στον ισχύοντα Νόμο, είχαν γίνει 38 περίπου τροποποιήσεις οι οποίες είχαν κάνει αγνώριστη τη νομοθεσία».
Ο κ. Παπακώστας εξήγησε ακόμα ότι στη νομοθεσία μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν «υπήρχαν ανενεργά άρθρα, το ένα άρθρο συγκρουόταν με άλλο άρθρο και έπρεπε να γίνουν από την αρχή. Οι βασικές αρχές που διέπουν αυτή τη νομοθεσία εστιάζονται κύρια στα θέματα της στρατολογίας και όχι μόνο» και πρόσθεσε πως «έπρεπε να γίνει ένας ενιαίος νόμος και να υπάρχει μια αρμονία όσον αφορά τις πρόνοιες του νόμου αυτού».

«Σημερινή»8/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: