Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Αύριο η ενθρόνιση του πατριάρχη των Σέρβων στο Πετς του Κοσόβου

Υπό τη συνοδεία και την προστασία ισχυρών ευρωπαϊκών αστυνομικών και στρατιωτικών νατοϊκών δυνάμεων
Σε κρίσιμη χρονική στιγμή πραγματοποιείται αύριο η επίσημη ενθρόνιση του νέου πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίου στο Πετς του Κοσσυφοπεδίου, όπου θα συρρεύσουν χιλιάδες Σέρβοι, γεγονός που θα αποτελέσει και μεγάλη δοκιμασία για την κατάσταση στην περιοχή.
Στην τελετή αναμένεται να παραστούν 400 επίσημοι προσκεκλημένοι, πολιτικοί, ξένοι διπλωμάτες, εκπρόσωποι όλων των ορθόδοξων εκκλησιών, αντιπροσωπεία του Βατικανού, καθώς και εκπρόσωποι άλλων θρησκευτικών δογμάτων.
Το Πετς, στο βορειοδυτικό Κόσοβο, αποτελεί την επίσημη και ιστορική έδρα του σερβικού πατριαρχείου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκκλησιαστικών φορέων, στην τελετή αναμένεται να παραστούν περίπου πέντε χιλιάδες πιστοί από τη Σερβία, οι οποίοι θα μεταβούν στο Πετς σε οργανωμένα γκρουπ με λεωφορεία που ναύλωσε η σερβική εκκλησία, σε καθένα από τα οποία θα επιβαίνει και ένας ιερέας.
Από την πολιτική ηγεσία της Σερβίας στην τελετή ενθρόνισης θα παραστεί ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τάντιτς και ενδεχομένως ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, Τόμισλαβ Νίκολιτς. Ο πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου παραιτήθηκαν από την πρόθεσή τους να παραστούν έπειτα από σχετική παράκληση της εκκλησίας και του ίδιου του πατριάρχη, ο οποίος ζήτησε να μη δοθεί πολιτική διάσταση στο γεγονός. Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν πως τα μέλη της σερβικής κυβέρνησης παραιτήθηκαν από το ταξίδι στο Πετς, επειδή η αλβανοκοσοβαρική ηγεσία στην Πρίστινα απείλησε πως δεν θα επιτρέψει την είσοδο των σέρβων πολιτικών αν δεν προσκληθεί από τη σερβική ορθόδοξη εκκλησία και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.
Φόβοι επεισοδίων
Την ευθύνη για την ασφάλεια των χιλιάδων σέρβων πιστών και των αξιωματούχων που θα παραστούν στην τελετή ενθρόνισης του σέρβου πατριάρχη θα έχει αποκλειστικά η στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο KFOR και όχι η αστυνομία του Κοσόβου, έπειτα από αίτημα της σερβικής εκκλησίας, που είχε ζητήσει να αποκλειστεί η παρουσία στον αύλειο χώρο της μονής μελών της αστυνομίας του Κοσόβου, για να μην προκληθεί ένταση.
Η αστυνομία του Κοσόβου και η ευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη EULEX ανέλαβαν την ασφάλεια των πιστών κατά μήκος της διαδρομής, από τα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία έως την πόλη Πετς. Σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ ο πατριάρχης Ειρηναίος εξέφρασε μεν την ελπίδα ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, αλλά ομολόγησε τους φόβους του για το ενδεχόμενο να προκληθούν επεισόδια.
Μήλον της Έριδος το Κόσοβο
Σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου, ο πατριάρχης των Σέρβων τάχθηκε υπέρ του διαλόγου επισημαίνοντας: “Επιθυμούμε να αρχίσει άμεσα ο διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων των Σέρβων και της αυτοαποκαλούμενης κυβέρνησης του Κοσόβου και να βρεθεί από κοινού μια δίκαιη λύση... που σημαίνει ότι οι Σέρβοι δεν θα χάσουν τα πάντα και οι Αλβανοί δεν θα τα πάρουν όλα”. Ο πατριάρχης Ειρηναίος επανέλαβε ότι οι Σέρβοι ποτέ δεν θα απαρνηθούν το Κόσοβο, που αποτελεί τη "σερβική Ιερουσαλήμ", και επισήμανε ότι, αν δεν βρεθεί δίκαιη λύση, πάντα θα αποτελεί μήλον της Έριδος μεταξύ Αλβανών και Σέρβων.
Η απάντηση από την Πρίστινα ήρθε διά του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, ο οποίος είπε ότι οι θεσμικές συναντήσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας θα γίνουν μόνο στη βάση "δύο ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών", με την πλήρη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητηθούν "συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα προς όφελος του κράτους του Κοσόβου, της διακρατικής συνεργασίας και των ευρωατλαντικών στάνταρτ και αξιών".
«Μακεδονία» 02/10/2010/

Δεν υπάρχουν σχόλια: