Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Όλα έτοιμα για την ενθρόνιση του πατριάρχη των Σέρβων. "Παρακαλεί καθημερινά το Θεό να επιτευχθεί η ενότητα των δύο Εκκλησιών".

Στην επίσημη έδρα του Πατριαρχείου των Σέρβων, στην πόλη Πετς του Κοσόβου, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την ενθρόνιση του πατριάρχη Ειρηναίου, που θα τελεστεί μεθαύριο, Κυριακή 3 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκκλησιαστικών φορέων, στην τελετή αναμένεται να παραστούν περίπου πέντε χιλιάδες πιστοί από τη Σερβία, οι οποίοι θα μεταβούν στο Πετς, σε οργανωμένα γκρουπ, με λεωφορεία που ναύλωσε η σερβική εκκλησία, στο καθένα από τα οποία θα επιβαίνει και ένας ιερέας.

Στην τελετή αναμένεται, επίσης, να παραστούν 400 επίσημοι προσκεκλημένοι, πολιτικοί, ξένοι διπλωμάτες, εκπρόσωποι όλων των ορθόδοξων Εκκλησιών, αντιπροσωπεία του Βατικανού και εκπρόσωποι άλλων θρησκευτικών δογμάτων.

Από την πολιτική ηγεσία της Σερβίας, στην τελετή ενθρόνισης θα παραστεί ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τάντιτς και ενδεχομένως ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου παραιτήθηκαν από την πρόθεσή τους να παραστούν, έπειτα από σχετική παράκληση της Εκκλησίας και του ιδίου του Πατριάρχη, που ζήτησε να μην δοθεί πολιτική διάσταση στο γεγονός.

Στον Τύπο του Βελιγραδίου εικάζεται ότι, τα μέλη της σερβικής κυβέρνησης παραιτήθηκαν από το ταξίδι στην πόλη Πετς, διότι η Πρίστινα απείλησε ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο των Σέρβων πολιτικών, εάν δεν προσκληθεί από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χάσιμ Θάτσι.

Την ευθύνη για την ασφάλεια των πιστών και των αξιωματούχων που θα παραστούν στην τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη των Σέρβων θα έχει, αποκλειστικά, η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, KFOR, και όχι η αστυνομία του Κοσόβου.

Η σερβική Εκκλησία είχε ζητήσει να αποκλειστεί η παρουσία, στον αύλειο χώρο της μονής, μελών της αστυνομίας του Κοσόβου για να μην προκληθεί ένταση.

Η αστυνομία του Κοσόβου και η ευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη -EULEX- ανέλαβαν την ασφάλεια των πιστών, κατά μήκος της διαδρομής, από τα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία έως την πόλη Πετς.

Σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ" ο πατριάρχης Ειρηναίος εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά γύρω από την ενθρόνιση, παραδέχθηκε ωστόσο ότι έχει κάποιους φόβους για το ενδεχόμενο να προκληθούν επεισόδια.

"Έχουμε λόγο να φοβόμαστε λίγο, γνωρίζοντας τι συνέβη στο παρελθόν. Ελπίζω ότι θα επιτραπεί η ομαλή προσέλευση των πιστών, χωρίς να προκληθούν επεισόδια", επισήμανε ο κ. Ειρηναίος.

Ο πατριάρχης των Σέρβων, αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσόβου, εξέφρασε την ανάγκη να επιλυθεί με διάλογο. "Επιθυμούμε να αρχίσει άμεσα ο διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων των Σέρβων και της αυτοαποκαλούμενης κυβέρνησης του Κοσόβου και να βρεθεί από κοινού μία δίκαιη λύση", τόνισε, επισημαίνοντας πως "δίκαιη λύση σημαίνει ότι οι Σέρβοι δεν θα χάσουν τα πάντα και οι Αλβανοί δεν θα τα πάρουν όλα".

Ο πατριάρχης Ειρηναίος επανέλαβε ότι οι Σέρβοι ποτέ δεν θα απαρνηθούν το Κόσοβο, που αποτελεί τη "σερβική Ιερουσαλήμ" και επισήμανε ότι, εάν δεν βρεθεί δίκαιη λύση, πάντα θα αποτελεί (το Κόσοβο) "μήλον της έριδος" μεταξύ Αλβανών και Σέρβων.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, τάχθηκε υπέρ της ενότητας που μπορεί να επιτευχθεί, όπως είπε, "με διάλογο, συνεχείς επαφές, ανθρώπινες σχέσεις και ουσιαστική συζήτηση για να γεφυρωθούν οι διαφορές".

Συμπλήρωσε δε ότι "παρακαλεί καθημερινά το Θεό να επιτευχθεί η ενότητα των δύο Εκκλησιών".

Ο κ. Ειρηναίος ανέφερε ότι, προσωπικά, θα επιθυμούσε να επισκεφτεί ο Πάπας τη Σερβία, αρκεί να τον καλέσει η Ιερά Σύνοδος.

Ο 45ος Πατριάρχης των Σέρβων γεννήθηκε το 1930 στο χωρίο Βίντοβα της πόλης Τσατσάκ στην κεντρική Σερβία. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αθήνα (1962 - 1963). Το 1975 εξελέγη επίσκοπος Νύσσης και στις 21 Ιανουαρίου του 2010 εξελέγη πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η πρώτη, ανεπίσημη τελετή ενθρόνισης του πατριάρχη Σερβίας έγινε φέτος, στις 24 Ιανουαρίου, στον Καθεδρικό Ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ, στο Βελιγράδι.

web.ana-mpa.gr/3 του Νίκου Πέλπα 1/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: