Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Μπερίσα .... Αναστάσιος .... και εκατόχρονα "ανεξαρτησίας Αλβανίας"

 Σε ομιλία του στον Αυλώνα της Αλβανίας, ο Μπερίσα εξέφρασε "βαθιά ευγνωμοσύνη του γι΄ αυτή την αδελφική υποδοχή".

Και πρόσθεσε: "Θα διαβάσω εδώ, ενώπιον σας, τα λίγα αυτά λόγια που έγραψα σ΄ αυτή την περγαμηνή: Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο".


Κατά την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, για να τιμηθεί το ευλογημένο γεγονός της απελευθέρωσης απ’ την πέντε αιώνων σκλαβιά και την 100η Επέτειο της Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας, σήμερα 28 Νοέμβρη, στον νέο Καθεδρικό των Τιράνων «Ανάσταση του Κυρίου», τελέστηκε εορταστική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Στο συλλείτουργο μετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.
Απευθυνόμενος στους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ευχήθηκε για το ευλογημένο ιστορικό γεγονός του αλβανικού λαού.
Υπενθύμισε επίσης ότι κατά τον περασμένο αιώνα για την Εκκλησία μας υπήρξε και μια περίοδος ανελέητου διωγμού, ενώ αναφερόμενος στις προκλήσεις του μέλλοντος για το λαό μας αναφέρθηκε στο Αποστολικό Ανάγνωσμα της ημέρας.
Ότι δηλαδή θα χρειαστούμε περισσότερο: πίστη, ελπίδα και αγάπη. Παρότρυνε τους Ορθοδόξους πιστούς, ώστε αγωνιζόμενοι για τα τρεις αυτές αρετές, να συνεχίσουν να συμβάλουν ουσιαστικά και ως αναπόσπαστο τμήμα της αλβανικής κοινωνίας.
Τέλος έγινε και η Δοξολογία της Σημαίας.  Λίγο αργότερα στο Πολιτιστικό Κέντρο του νέου Καθεδρικού είχε σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την ευκαιρία της 100ης Επετείου από ομάδες των εκπαιδευτικών και πνευματικών κέντρων της Εκκλησίας μας.



Προς ενημέρωση. 
Δεν θα γράψω κάτι.
Τα σχόλια δικά σας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι να κάνει ο Αναστάσιος; Είναι και αυτός πλέον αλβανός πολίτης και παίζει την πολιτική του. από την Ελλάδα πήρε λεφτά για να φτιάξει τους ναούς και τώρα της γυρνά την πλάτη. Πάντα τέτοιος ήταν. Τον θυμάμαι από το Πανεπιστήμιο.