Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Περιοδείες Λειψάνων και Εικόνων.


Διαβάζω συνεχώς από τα ειδησεογραφικά μέσα εκκλησιαστικής ενημέρωσης, για μεταφορά αγίων Λειψάνων και θαυματουργών Εικόνων, από Μητροπόλεις σε Μητροπόλεις. Παλαιά υπήρχε το σύνθημα του μαζικού αθλητισμού «κάθε χωριό και γήπεδο». Τώρα, σε κάθε ναό και μοναστήρι, κάνουν υποδοχή Λειψάνων και εικόνων.
Παλαιότερα, αυτό γινόταν με αρκετή φειδώ και κάτω από προϋποθέσεις. Τότε οι μετακινήσεις δεν ήσαν εύκολες για τον κόσμο. Τώρα τα μεταφέρουν με «ψύλλου πήδημα». Το κακό έχει παραγίνει  η Ιερά Σύνοδος πρέπει να επέμβει.  Είναι ανεπίτρεπτο δεσποτάδες, ηγούμενοι και παπάδες να παίρνουν "υπό μάλης" τα Λείψανα κα τις  εικόνες, και να αρχίζουν περιοδείες για αλλότριους σκοπούς.

Διάβασα, ότι δεσπότης, τον οποίο έχω επαινέσει εδώ, θα πάρει λέει την Κάρα που έχει στην μητρόπολη του, να την μεταφέρει για «βόλτα» σε άλλη μητρόπολη, για να εορτάσουν την αρχιεροσύνη δεσπότη.  Είναι αχαρακτήριστη η ενέργεια. Απορώ πως έδωσε -αν έδωσε- έγκριση η Ιερά Σύνοδος.
Ο Λαός θα πρέπει να ξυπνήσει, να αντιδρά. Φτάνουν ποια οι καινοτομίες οι οποίες είναι έξω από την παράδοσή μας. Μας μεταφέρουν στην εποχή του μεσαίωνα με την εμπορία των λειψάνων από τους Λατίνους.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο. Ο Μητροπολίτης με την Κάρα είναι ο Χρυσόστομος της Πάτρας που θα την πάει στην Τρίπολη. Όλο εκεί την βγάζει. Πότε για γάμους πότε για μνημόσυνα τώρα πάει για τον γέροντά του. Πόσους γέροντες έχει;
Διάβασα προ ολίγου στον Αμήν «Εορτασμός Σύναξης Μεσσηνίων Αγίων και υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγ. Ιεροθέου εκ του Αγ. Όρους” όλοι κάνουν βόλτες τα ιερά λείψανα.

Ανώνυμος είπε...

Οι άγιοι δεν έκαναν τόσα ταξίδια όσο ζούσαν και τώρα τους πηγαίνουν μια από εδώ και μια από εκεί για να τα οικονομήσουν.

Ανώνυμος είπε...

Γυρολόγος της Κάρας του αγίου Ανδρέα κατάντησε ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος. Τώρα την πάει Τρίπολη.
Έλευση του ιερού λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην Ξάνθη από την Ι.Μ. Ξενοφώντος του Αγίου Όρους έγινε.
Σωστά τα γράφεις αλλά όλα πάνε στον βρόντο διάβασα ότι στην Τρίπολη θα πάει και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Κρίμα τον είχα και αυτόν για σοβαρό.

Ανώνυμος είπε...

Φέρνουν χρήμα τα άγια Λείψανα. Ο πάπας έδινε συγχωροχάρτια οι ορθόδοξοι τα μαζεύουν με τις περιοδείες των Λειψάνων και των Εικόνων.