Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Μνήμη Μητροπολίτη πρώην Πατρών Νικοδήμου.

Διάβασα πως σαν σήμερα ανέβηκε στους ουρανούς η ψυχή του Μητροπολίτη πρώην Πατρών Νικοδήμου.
Από τους καλούς και ηθικούς δεσποτάδες. Εκτός από τις στολές του, η ζωή του ήταν απλή χωρίς εξεζητημένα. Προσπαθούσε να μην δίνει αφορμές σκανδαλισμού. Ήταν στοργικός αλλά μπορούσε με αρχοντιά να κρατά μια απόσταση σεβασμού. Υπήρξε φίλος του πατέρα μου από τα χρόνια που ήταν στην Αθήνα. Πολλές φορές συζήτησα μαζί του. Έλεγε λίγα σοφά και συνετά.
Όταν παραιτήθηκε από τον θρόνο ήρθε στην Αθήνα και έζησε με αξιοπρέπεια χωρίς να ασχοληθεί με κουτσομπολιά ή με την διαδοχή του όπως κάποιοι άλλοι κάνουν, που φροντίζουν να ανεβάσουν στον θρόνο δικούς τους χωρίς να αφήνουν την Σύνοδο να αποφασίσει περί της πληρώσεως της Θέσεως. Είναι και αυτό μια μόδα της εποχής μας. Οι Μητροπολίτες να παραιτούνται για να βάλουν ως συνέχεια τους δικούς τους. Λες και ο θρόνος είναι κληρονομία του. Ο Πατρών Νικόδημος έδωσε μάθημα και σε αυτό τον τομέα.
Τέλος αξίζουν ένθερμα συγχαρητήρια στον Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Σιδέρη που ακολούθησε τον δεσπότη στην Αθήνα και τον διακόνησε με πνεύμα εκκλησιαστικό. Ο Νικόδημος Σιδέρης έπρεπε να επιβραβευθεί για την διακονία του αυτή. Όμως όλα τα έκανε για την αγάπη προς τον επίσκοπό του και περιμένει την δόξα να την λάβει από τον δίκαιο Θεό.
Η μνήμη του ας είναι αιώνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: