Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Ανοιχτή επιστολή προς τους Επισκόπους και ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

2η ανοιχτή επιστολή προς τους Επισκόπους και ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Παναγιώτατε,Μακαριώτατοι,Σεβασμιώτατοι,σεβαστοί πατέρες, αυτή είναι η 2η ανοιχτή επιστολή που απευθύνω προς εσάς, προς τους σεβαστούς Πνευματικούς μας Πατέρες, Πατριάρχες, Επισκόπους, Ιερείς, μοναχούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Η 1η αφορούσε την οικονομική κρίση και τα θλιβερά της αποτελέσματα στην Ελληνική Κοινωνία, με την απελπισία, τις αυτοκτονίες, την στροφή προς ψεύτικους παραδείσους, όπως τα ναρκωτικά, αλλά και τα ψυχοναρκωτικά, δηλαδή παραθρησκείες, παγανισμό, αμερικανόφερτες ολοκληρωτικές σέκτες.

Η 2η αφορά την Οικουμενική Ορθοδοξία, την παρουσία της σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της Ορθοδόξου Ιεραποστολής, αλλά και κατήχηση και αντιαιρετική ενημέρωση των βαπτισμένων Ορθοδόξων Χριστιανών.

Αφορμή γι’ αυτήν την επιστολή στάθηκαν μερικά γεγονότα τα οποία κάνουν εντύπωση στο απλό Ορθόδοξο πιστό.

Το πρώτο είναι η παρουσία 100 “ιεραποστόλων” μορμόνων σε ένα νησί της Ρωσίας, τη Σαχαλίνι.

Το δεύτερο είναι η προβολή της αμερικάνικης θρησκευτικής εκδοτικής εταιρίας Σκοπιά- ολοκληρωτικής σέκτας από μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα, το Έθνος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, και των θεατρινίστικων σόου- συγκεντρώσεων που διοργανώνει για να αυξήσει τους αμισθί πλασιέ των εντύπων της, μέσα από αυστηρή πειθαρχία, ομοιόμορφη εμφάνιση και βιτρίνα…

Το τρίτο είναι ένα άρθρο του Μητροπολίτη Καμερούν για την ύπαρξη “Ορθόδοξης Εκκλησίας” στο Καμερούν με Επισκόπους και ιερείς.

Το τέταρτο είναι η έκκληση του Μητροπολίτη Γόρτυνος κ. Ιερεμία προς την Εκκλησία της Ελλάδος για ΕΠΑΝΑΚΑΤΗΧΗΣΗ του ελληνικού λαού, μέσα από μελέτη της Αγίας Γραφής, της Παλιάς Διαθήκης και της Καινής Διαθήκης

Το πέμπτο είναι η Αγία Γραφή και οι Πατέρες της Εκκλησίας. Αν κάποιος θέλει να βρει στο διαδίκτυο μετάφραση της Καινής Διαθήκης, θα τη βρει ( στα ελληνικά ) σε ευαγγελικές και κρυφοπεντηκοστιανές ιστοσελίδες. Πιθανόν να βρει και τη ψευτοΜετάφραση του Νέου Κόσμου της εταιρίας Σκοπιάς. Αλλά δεν θα βρει μετάφραση της Καινής Διαθήκης από κάποια Ορθόδοξη Ιστοσελίδα και, το κυριότερο, δεν θα βρει Ορθόδοξη, πατερική ερμηνεία της Γραφής, συστηματική,προπάντων των δυσκόλων χωρίων της.

Επιπλέον, οι διάφορες ετερόδοξες ομολογίες και σέκτες άρχισαν να χρησιμοποιούν στο διαδίκτυο και αποσπάσματα των Πατέρων της Εκκλησίας, χωρίς τα μέλη των ομάδων αυτών να έχουν τη δυνατότητα να δουν ολοκληρωμένα ( και σε μετάφραση ) τα έργα των Εκκλησιαστικών συγγραφέων και Πατέρων της Εκκλησίας.

Ας δούμε ξανά τα βασικά προβλήματα :

1) Οι ιστοσελίδες και τα περιοδικά που εκδίδουν οι Ορθόδοξες Μητροπόλεις σπάνια ( εκτός εξαιρέσεων) κάνουν σοβαρή κατήχηση, δηλαδή Ορθόδοξη ερμηνεία της Αγίας Γραφής και των Πατέρων. Δεν λύνουν απορίες που έχουν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Δεν τους εξηγούν τους συμβολισμούς των διαφόρων Ακολουθιών και Μυστηρίων της Εκκλησίας. Μπορεί να περιέχουν πληροφορίες, μπορεί να περιέχουν δυσνόητα θεολογικά άρθρα, δραστηριότητες των Μητροπολιτών και των ενοριών, αλλά ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗ.

Επιπλέον και εκείνες οι Μητροπόλεις που έχουν συστηματική κατήχηση στο διαδίκτυο δεν έχουν ξεκάθαρη θεματολογία, δεν έχουν ελκυστική εμφάνιση,ώστε να τραβήξουν το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων, αλλά και όσων έχουν αναζητήσεις.

2) Υπάρχει πρόβλημα με τις αιρέσεις και τις παραθρησκείες και τον νεοπαγανισμό στις Ορθόδοξες χώρες. Ήδη θα έπρεπε να έχει συγκληθεί Πανορθόδοξος Σύνοδος για το θέμα αυτό, και όχι για τα όρια και τις επιρροές ( όχι ότι δεν πρέπει να λυθούν και αυτά ), ώστε να αντιμετωπιστεί η διείσδυση αμερικανόφερτων αιρέσεων και παραθρησκειών στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και γενικότερα. Θα πει κάποιος ότι η διείσδυση είναι ακόμα μικρή. Λάθος εκτίμηση,γιατί το Ευαγγέλιο τονίζει ότι και ΕΝΑΣ να έχει φύγει, ο Επίσκοπος ψάχνει να βρει και τον ΕΝΑΝ, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για αρκετές χιλιάδες ανθρώπων, που παρασύρονται από αιρετικά και νεοπαγανιστικά περιοδικά, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ.

3) Το πρόβλημα με την Ορθόδοξη Ιεραποστολή παραμένει άλυτο, όσον αφορά τη στελέχωση με νέους Ιεραποστόλους, κληρικούς και λαϊκούς, των ήδη υπαρχόντων Ορθοδόξων Ιεραποστολών, αλλά και η προετοιμασία άλλων για χώρες που δεν έχουν οργανωμένη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Έχουμε ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ παρά πολύ στο τομέα αυτό, παρά τη μεγάλη ανάπτυξη των τελευταίων 30- 40 χρόνων. Αλλά έχουν πολλά να γίνουν, είμαστε ακόμα στο Α, αφού τα 2/3 του πλανήτη δεν είναι Χριστιανοί, ενώ από το υπόλοιπο 1/3 πολλοί είναι μόνο κατ’ όνομα Χριστιανοί. Υπολογίζονται σε 30 περίπου οι χώρες που δεν υπάρχουν Ορθόδοξοι Ιεραπόστολοι, ενώ οι υπάρχουσες Ιεραποστολές αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ( από το υστέρημα κάποιων ευαισθητοποιημένων Ορθοδόξων Χριστιανών αντιμετωπίζονται οι βασικές ανάγκες )και κυρίως έλλειψη σε εθελοντές, συνεργάτες.

Υπάρχουν Μητροπόλεις με 1 ή 2 ή 3 ή και περισσότερα κράτη, όπου ο μόνος Ιεραπόστολος εξ Ελλάδος ή Κύπρου είναι ο Μητροπολίτης, τη στιγμή που οι ετερόδοξοι, οι αιρέσεις, οι σέκτες έχουν χιλιάδες μισσιονάριους σε όλο το κόσμο !

4) Το πρόβλημα των διαλόγων με τη Ρωμαιοκαθολική ομολογία και τις άλλες χριστιανικές ομολογίες όχι μόνο δεν έφερε αποτέλεσμα, αλλά διευρύνθηκε το χάσμα ΠΙΣΤΗΣ με αρκετές χριστιανικές ομάδες, λόγω διαφόρων “χειροτονιών”.

Η Ουνία συνεχίζει να υπάρχει και ιδίως σε χώρες που καταφεύγουν Ελληνοκαθολικοί του ανατολικού μπλογκ, όπως στην Ιταλία και στην Ισπανία, στη Λατινική Αμερική.

Χιλιάδες Αγγλικανοί ιερείς και πιστοί σε όλο το κόσμο είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την αγγλικανική ομολογία και ελλείψει Ορθόδοξης κατήχησης σκοπεύουν να ενταχθούν στο ρωμαιοκαθολικισμό. Ενδεικτική είναι η τάση στην Ιρλανδία με πολλούς ιερείς και χιλιάδες πιστούς… Εκ μέρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν υπάρχει – φανερά τουλάχιστον- προσπάθεια προσέγγισης των διαφωνούντων Αγγλικανών σε όλο το κόσμο από Αμερική, Ευρώπη μέχρι Ασία.ΓΙΑΤΙ ;

Επιπλέον τα σχίσματα στην Ορθόδοξη Εκκλησία,λόγω του ατελέσφορου – μέχρι τώρα- διαλόγου, πολλαπλασιάζονται σε όλες τις Ορθόδοξες χώρες και δημιουργούνται πολλές σχισματικές ορθόδοξες εκκλησίες.Όχι μόνο, λοιπόν, δεν βλέπουμε προσέγγιση ΠΙΣΤΕΩΣ από τους ετερόδοξους, όχι μόνο δεν βλέπουμε επιστροφή των ετεροδόξων στην Ορθοδοξία, αλλά και βλέπουμε να δημιουργούνται νέα σχίσματα. Και δεν υπάρχουν άνθρωποι κατάλληλοι, κληρικοί ή λαϊκοί, να προσεγγίσουν όλες αυτές τις σχισματικές ορθόδοξες ομάδες και να της εντάξουν στο σώμα του Ιησού Χριστού,αλλά – αντιθέτως- κάποιοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά…

5) Σε όλο το κόσμο υπάρχουν εκατοντάδες χριστιανικές ομάδες – σε κάθε κράτος- που είναι ανεξάρτητες, που αυτοτιτλοφορούνται Ορθόδοξες , άλλες που έχουν αποχωριστεί από τους ρωμαιοκαθολικούς, άλλες παλαιοκαθολικές, άλλες εντελώς ανεξάρτητες, αλλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ στα ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ για να τους προσεγγίσουν και να μεταφέρουν την εμπειρία της ΠΡΩΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ,της ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ, ώστε να ενταχθούν στο Σώμα του Ιησού Χριστού. Εξαίρεση αποτελούν περιπτώσεις που ολόκληρες ενορίες από τους “χαρισματικούς” στις ΗΠΑ ,εντάχθηκαν στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, δύο μεγάλες ομάδες ( καθολικοί και ευαγγελικοί )που εντάχθηκαν στο Πατριαρχείο Αντιοχείας,και η πρόσφατη ένταξη χιλιάδων Ορθοδόξων μιας αυτόνομης εκκλησίας στη Γουατεμάλα, κάτω από τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Παλαιότερα , στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είχαν προσχωρήσει ομάδες ανεξάρτητων Χριστιανών στη Κολομβία και στις Φιλιππίνες, ενώ από τέτοιες ομάδες ξεκίνησε η Ορθόδοξη ιεραποστολή στη Γκάνα, στη Νιγηρία, στην Ουγκάντα και αλλού.ΠΟΙΟΙ , λοιπόν, θα αναλάβουν ρόλο επικοινωνίας με τις ομάδες αυτές που έχουν αναζητήσεις και ψάχνουν να βρουν την Ορθοδοξία και τη πρωτοχριστιανική πίστη.

Συνοψίζοντας το πρώτο μέρος του άρθρου :

1) Χρειάζεται να δημιουργηθεί μια ή περισσότερες ιστοσελίδες Ορθόδοξης κατήχησης και ερμηνείας της Αγίας Γραφής από τα ορθόδοξα Πατριαρχεία σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ του κόσμου.

2) Να εκδοθεί ετήσιο περιοδικό Ορθόδοξης κατήχησης σε διάφορες γλώσσες στην Ελλάδα ή στη Κύπρο, το οποίο να στέλνεται στις ιεραποστολές για δωρεάν διανομή.

3) Να δημιουργηθεί ειδική ομάδα αντιαιρετικής ενημέρωσης μέσω διαδικτύου, για τη σωστή ενημέρωση των Ορθοδόξων πιστών και των ετεροδόξων, σε θέματα Αγίας Γραφής και Πατέρων της Εκκλησίας. Να εκδοθεί ένα εκλαικευμένο ορθόδοξο περιοδικό – κοινό για Ελλάδα και Κύπρο- τριμηνιαίο που να κυκλοφορεί σε χιλιάδες αντίτυπα ΔΩΡΕΑΝ και να ενημερώνει για τη διαφορά Ορθοδόξης Εκκλησίας και ΑΙΡΕΣΕΩΝ,καταργουμένων των εντύπων κάθε Μητρόπολης ή ενοριών, εάν αυτά δεν περιέχουν Ορθόδοξη κατήχηση.

4) Να δημιουργηθεί ομάδα Επισκόπων και ιεραποστόλων που να έρχεται σε επαφή με ανεξάρτητες ή αυτοαποκαλούμενες “ορθόδοξες¨ομάδες παγκοσμίως για την ένταξή τους στο Σώμα του Ιησού Χριστού. Άλλη ομάδα να έρθει σε επαφή με σχισματικές ορθόδοξες ομάδες και να εξετάσει τρόπους επανένταξής τους στο Σώμα της Εκκλησίας, με αγάπη και κατανόση.

5) Να αναλάβει η Εκκλησία της Ελλάδος και της Κύπρου τη δημιουργία “παράλληλων τμημάτων” μέσα στις Εκκλησιαστικές σχολές, για την προετοιμασία Ιερέων και Ιεραποστόλων για όλες τις χώρες του κόσμου, πέρα από τις ήδη υπάρχουσες σχολές στην Αφρική ή την Αμερική, με κάλυψη των εξόδων των με υποτροφίες εξ Ελλάδος.

Αυτές είναι οι πρώτες, άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, εάν θέλουμε η Ορθόδοξη Εκκλησία να προωθήσει,έστω και καθυστερημένα -λόγω ιστορικών συγκυριών, το έργο του Ευαγγελίου “πάντα τα Έθνη” και να προστατέψει το ποίμνιο από “λύκους βαρείς”, από “αιρέσεις απωλείας”.

Αυτά πιστεύουμε, Σεβαστοί μας Πατέρες, ότι πρέπει να είναι τα πρώτα θέματα στον Εκκλησιαστικό χώρο, αυτή πρέπει να είναι η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ τον 21 ο αιώνα. Οι Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας έλαμψαν, επειδή πολέμησαν τις αιρέσεις και επιτέλεσαν μέγα Ιεραποστολικό έργο, μαζί με άσκηση, προσευχή, ταπείνωση και Μυστηριακή ζωή. Οι λαοί περιμένουν…Ήδη οι λαοί υποφέρουν από τον κατακερματισμένο Χριστιανισμό των χιλιάδων ψευτομεσσιών- ιδρυτών ψευτοεκκλησιών. Τα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Μόσχας κινούνται ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση με μικρά βήματα. Η Ελλαδική Ορθοδοξία με τα τρία Πατριαρχεία, Οικουμενικό-Κωνσταντινούπολης, Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας, με τις Εκκλησίες Ελλάδας και Κύπρου, με πνεύμα Οικουμενικό ( και όχι οικουμενιστικό) πρέπει να κινηθεί για να μην χάσει την ευκαιρία της Ορθοδοξίας στον αιώνα που διανύουμε. Αν παραμελήσουμε αυτά τα θέματα, πολύ πιθανόν, να “χάσουμε” τη θέση μας στην Παγκόσμια Ορθοδοξία…

Με σεβασμό,προσκυνώ τη δεξιά σας.

ierapostoli.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: