Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

«Να ανοίξει η Ευρώπη τον εαυτό της στο Θεό»

Την εκκλησία-σύμβολο της Βαρκελώνης, Σαγράδα Φαμίλια, καθαγίασε ο ποντίφικας


Στιγμιότυπο από την άφιξη του ποντίφικα στη Σαγράδα Φαμίλια
Στιγμιότυπο από την άφιξη του ποντίφικα στη Σαγράδα Φαμίλια   (Φωτογραφία:  Reuters )
 
Η Βαρκελώνη είναι ο δεύτερος σταθμός της διήμερης περιοδείας του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ' στην Ισπανία.

Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο της Καταλονίας από τον πρωθυπουργό της Χοσέ Μοντίγια και το δήμαρχο της Βαρκελώνης Ζόρντι Χερέ.

Ο ποντίφικας καθαγίασε την εκκλησία-σύμβολο της πόλης, την Σαγράδα Φαμίλια. Εκατόν είκοσι οκτώ χρόνια μετά την θεμελίωσή της το 1882, η τεράστια αυτή εκκλησία που κυριαρχεί στην πόλη με τα οκτώ καμπαναριά της, έγινε βασιλική και μπορεί πλέον να τελεστεί εκεί η Θεία Λειτουργία και να την παρακολουθήσουν οι πιστοί.

Ο Πάπας Βενέδικτος  ΙΣτ'χαιρέτισε την «πίστη» του Καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί, ο οποίος όπως επισήμανε κατάφερε να συνδυάσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των μεγάλων καθεδρικών ναών με μια νέα δημιουργικότητα.

Το Σάββατο, ο ποντίφικας έκανε μια σκληρή δήλωση προς την Ευρώπη, ζητώντας της να επιστρέψει στις ρίζες του Χριστιανισμού αντί να περιορίζει τη θρησκεία στην ιδιωτική σφαίρα.

Οι δηλώσεις του έγιναν στη διάρκεια λειτουργίας στην βορειοδυτική πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, βασικό προορισμό προσκυνητών από την εποχή του μεσαίωνα και πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ισπανία.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να ανοίξει τον εαυτό της στο Θεό» τόνισε ο Πάπας στους αρκετές χιλιάδες πιστούς που συγκεντρώθηκαν στην πόλη, η οποία είχε κυριολεκτικά κατακλυστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έλαβαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του ποντίφικα.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: