Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ο ΣΩΦΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β'



Σήμερα, ημέρα γενικής απεργίας λόγω του μεσοπρόθεσμου, άγει τα ονομαστήριά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος (μνήμη Αγίου Ιερωνύμου).
Ο Αρχιεπίσκοπος από την αρχή της αρχιεπισκοπίας του δεν έδωσε καμία έμφαση στα ονομαστήριά του, κρατώντας την εκ διαμέτρου αντίθετη στάση από τον προκάτοχό του με τα πολυαρχιερατικά συλλείτουργα. Πέρυσι χοροστάτησε μόνο στον Εσπερινό της εορτής του στην Αγία Ειρήνη Αιόλου. Φέτος, και ενώ – όπως κυκλοφόρησε – ετοιμαζόταν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να τον εορτάσει (αφού εκείνος χρειάζεται ξεκούραση λόγω του πρόσφατου ατυχήματος στο πόδι του), ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανακοίνωσε ότι δεν θα εορτάσει, ούτε θα δεχθεί ευχές, παρά μόνο θα εκκλησιασθεί στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέου της Αρχιεπισκοπής.
Κι αυτό την ίδια ώρα που αρκετοί αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος γιορτάζουν πανηγυρικά τα ονομαστήριά τους, με “πολυαρχιερατικά” συλλείτουργα και άλλες “εκδηλώσεις”. Και δεν κατανοούν πως στον καιρό της κρίσης είναι προκλητικό να γιορτάζεις πομπωδώς τα ονομαστήριά σου, αγνοώντας την ζοφερή περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αφήνω το ζήτημα τυπικού που εγείρεται από αυτά τα τελείως αυθαίρετα συλλείτουργα, για τα οποία είχαμε γράψει και πέρυσι εδώ.
Κι αν κανείς πει ότι ο Πατριάρχης γιορτάζει πανηγυρικά τα ονομαστήριά του, νομίζω πως ο κάθε καλοπροαίρετος θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν του ότι εν πάσει περιπτώσει πρόκειται για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ότι δεν γίνεται πολυαρχιερατικό συλλείτουργο και ότι κανείς ιεράρχης του Θρόνου δεν γιορτάζει επίσημα τα ονομαστήριά του. Έτσι, μένουν μόνο τα ονομαστήρια του Πρώτου, που παίρνουν και ένα συμβολικό χαρακτήρα.
Τιμή και δόξα, λοιπόν, στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος έχει επιλέξει συνειδητά να είναι ουσιαστικός, διόλου βερμπαλιστής και καθόλου επιδειξιομανής. Τιμή και δόξα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που κωφεύει στις ανόητες κραυγές αυτών που “πονάνε την Εκκλησία” - περισσότερο απ΄ αυτόν! - και που ζητούν να κηρύξει η Εκκλησία πόλεμο στην Πολιτεία αυτή την δύσκολη ώρα λες και θα βγει κάτι.Ο Αρχιεπίσκοπος έχει επιλέξει τη νηφαλιότητα και τη σοβαρότητα. Πολλά τα έτη του!

Π.Α.Α.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: