Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

ΜΑΖΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ


ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ
==================

Οτι ο εκκλησιολογικά απαράδεκτος θεσμός των βοηθών επισκόπων πάσχει είναι οφθαλμοφανές και αυταπόδεικτο.

Αυτό όμως δεν εμποδίζει πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες να χειροτονούν αφειδώς βοηθούς επισκόπους.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, λ.χ. πρόσφατα, χειροτόνησε 15 βοηθούς επισκόπους - εκτός των άλλων που υπήρχαν.

ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ
__________

Τώρα ήρθε τη σειρά του Πατριαρχείου Αντιοχείας να δημιουργήσει παρόμοιο πρόβλημα. Μόλις χθες η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας εξελέξε 12 βοηθούς επισκόπους για να ποιμάνουν το ποίμνιό του, στα κανονικά του όρια, αλλά και υπερορίως στη Διασπορά.

Τίθεται το ερώτημα. Γιατί έγινε αυτό;

Αν οι υφιστάμενες Μητροπόλεις είναι αχανείς και δυσδιοίκητες γιατί δεν δημιουργήθηκαν νέες Μητροπόλεις με την κατάτμηση των ήδη υφισταμένων;

Αν οι βοηθοί επίσκοποι χειροτονήθηκαν για να βοηθήσουν το ποιμαντικό έργο υπέργηρων επισκόπων που ποιμαίνουν τις Μητροπόλεις, οι οποίοι τυχόν αδυνατούν να επιτελέσουν το επισκοπικό τους καθήκον, γιατί δεν παραιτούνται για να εκλεγούν άλλοι που έχουν τη δυνατότητα να ποιμάνουν τις Μητροπόλεις;

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΝΑΤΖΕΡ
_________

Είναι φανερόν ότι στη σύγχρονη ορθόδοξη πρακτική το επισκοπικό αξίωμα θεωρείται ένα είδος παράσημου ή διοικητικού αξιώματος. Οχι βαθμός της ιερωσύνης και πνευματική πατρότητα. Ο επίσκοπος δεν θεωρείται ο νυμφίος της επισκοπής που ποιμαίνει αλλά ο μάνατζερ της. Ετσι, με αυτή τη λογική (γράφε αντιστροφή των εκκλησιολογικών κριτηρίων της Ορθοδοξίας), αφού ο επίσκοπος θεωρείται ο μάνατζερ της Μητροπόλεως, γιατί να μην υπάρχει και βοηθός μάνατζερ;

Και με την ίδια λογική γιατί να μη μετατίθεται από Μητρόπολη σε Μητρόπολη, αφού δεν θεωρείται ο νυμφίος και ο πνευματικός πατέρας της επισκοπής που ποιμαίνει, αλλά ο διοικητικός της προιστάμενος, όπως γίνεται με τους μάνατζερ των επιχειρήσεων;

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
__________

Ευτυχώς στην Εκκλησία της Κύπρου δεν έχει υποκύψει στον πειρασμό της εισαγωγής των αντικανονικών αυτών πρακτικών των τιτουλαρίων επισκόπων, των βοηθών επισκόπων και της μεταθέσεως των επισκόπων από επαρχία σε επαρχία. Εχει μόνον χωρεπισκόπους, όπως διαλαμβάνουν οι Ιεροί Κανόνες.

Και αν δεν κάνω μάλιστα λάθος είναι η μόνη Ορθόδοξη Εκκλησία που δεν προάγει αυτές τις πρακτικές σήμερα. Ελπίζω να μην είμαι καλά πληροφορημένος και να υπάρχουν και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες που σέβονται τους Ιερούς Κανόνες και την ορθοδοξη εκκλησιολογία, αναφορικά με αυτές τις πρακτικές.

Η ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ
_______________

Ο θεσμός των βοηθών επισκόπων συνιστά σοβαρή εκκλησιολογική εκτροπή και κατάφωρη παραβίαση των Ιερών Κανόνων της Εκκλησίας.

Η μέλλουσα να συνέλθει Αγία και Μεγάλη Σύνοδος επιβάλλεται να καταργήσει ρητά και κατηγορηματικά τον αντικανονικό αυτό θεσμό των βοηθών επισκόπων και των τιτουλαρίων επισκόπων.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ
____________

Να σημειώσουμε τέλος ότι δυστυχώς το Πατριαρχείο Αντιοχείας δεν είναι μόνον στο θέμα αυτό που μας έχει απογοητεύσει οικτρά.

Οι οικουμενιστικές του πρακτικές έχουν ξεπεράσει σε ακροβατισμούς κάθε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία. Horribile dictu! αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι έχει στην πράξη προέλθει σε διακοινωνία με τους Σύρους μονοφυσίτες και ότι αναφέρθηκε περίπτωση εγκανίων ναού από κοινού με τους Παπικούς.!!!

Και αυτά τα παρατράγουδα φυσικά, χώρια από τις συνεχείς συμπροσευχές με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους, που πραγματοποιούν οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Αντιοχείας χωρίς ενδοιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: