Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Μεσογαίας: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ότι ιερότερο έχουμε»


Επιτέλους ένας Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδας ο Μεσογαίας Νικόλαος απάντησε στις μπαρούφες του Καλαβρύτων διδάσκοντάς τον το Εκκλησιαστικό ΗΘΟΣ.


Επιστολή προς τον Διευθυντή του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr» κ. Αιμίλιο Πολυγένη, απέστειλε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.
Η Romfea.gr, στο πλαίσιο της αντικειμενικής και πολύπλευρης ενημέρωσης των αναγνωστών, παραθέτει παρακάτω και την "αντίθετη" άποψη μέσω της επιστολής του κ. Νικολάου:
Αγαπητέ κ. Πολυγένη,
Πριν από λίγες μέρες, πολύ συνετά φερόμενος, αρνηθήκατε να δημοσιεύσετε στην ιστοσελίδα σας επιστολή κάποιου σοβαρού ιεράρχου (σημείωση Romfea.gr - δεν λάβαμε κάποιο σχετικό κείμενο), γραμμένη με συναισθηματικό παρορμητισμό εναντίον του προφυλακισθέντος γέροντος Εφραίμ.
Προς μεγάλη μας όμως έκπληξη, είδαμε στη Romfea.gr δημοσιευμένη επιστολή άλλου σεβαστού ιεράρχου έντονα κριτική για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, γραμμένη και αυτή, ας μου επιτραπεί να πω, με ασυμπάθεια και παρορμητισμό.
Έχω την εντύπωση ότι δεν βοηθεί η αναπαραγωγή στενόκαρδων κειμένων, γιατί δυστυχώς ούτε την αλήθεια εκφράζει ούτε την ενότητα υπηρετεί.
Είναι σκληρό και άδικο να αποκαλείται το Πατριαρχείο μας μητρια και μάλιστα σε αντιδιαστολή με την Εκκλησία της Ελλάδος.
Είναι λάθος να συγκρίνονται οι δύο εκκλησίες και μάλιστα δίχως ψυχραιμία και έλεος.
Τα δύο ανακοινωθέντα στα οποία αναφέρεται ο πολιός ιεράρχης δεν έχουν γραφεί για να αποδείξουν ανταγωνιστικά τη μητρότητα των εκκλησιών –ποιά είναι η καλύτερη μητέρα-, αλλά για να καταδείξουν συμπληρωματικά την εκκλησιαστικότητά τους - ότι είναι αμφότερες ζωντανές εκκλησίες.
Και το μεν Φανάρι το έκανε υπογραμμίζοντας τα δικαιοδοσιακά του δικαιώματα και έχοντας μπροστά του την ιστορική και οικουμενική αποστολή του, η δε Εκκλησία της Ελλάδος τονίζοντας την ποιμαντική ευθύνη της απέναντι στους σκανδαλιζόμενους πιστούς της.
Όσο για την εκκλησιαστική μητρότητα, αυτή δεν αποτυπώνεται απόλυτα σε ένα ανακοινωθέν, αλλά διαφαίνεται μέσα από την πληρότητα μιας ζωής και μαρτυρίας.
Η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως είναι και μητέρα που ιστορικά γεννά και μάνα που οικουμενικά αγκαλιάζει. Είναι ο,τι ιερότερο διαθέτουμε ως πνευματική παρακαταθήκη.
Είναι αλήθεια ότι ο γέροντας Εφραίμ ευρισκόμενος στη φυλακή αξίζει τη συμπάθειά μας· και δόξα τω Θεώ δεν του την στέρησε καμμία εκκλησία.
Αλλά και το Φανάρι που ιστορικά σηκώνει τον σταυρό του και διαχρονικά βιώνει το δεσμά του αξίζει λιγότερο τον σεβασμό και την κατανόησή μας;
† Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαος   

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Νικόλαος δεν μασά τα λόγια του. Δεν κάνει διπλωματία όπως δήλωσε στην Εορτή του προχθές Μητροπολίτης λέγοντας περί Ιεραρχών διπλωματών. Ο Νικόλαος έχει τόλμη και γιαυτό όπως είχες γράψει του πάει για να γίνει Αρχιεπίσκοπος.

Ανώνυμος είπε...

Ο Καλαβρύτων με επιχειρήματα απέδειξε ότι η πολιτική που ακολουθεί το Φανάρι είναι επιεικώς απαράδεκτη.Ο Μεσογαίας δεν απάντησε στην ουσία των καταγγελιών του Καλαβρύτων.Ο τελευταίος πολλές φορές ξεφεύγει αλλά τα λέει χύμα και τσουβαλάτα.Μπράβο στον Καλαβρύτων.