Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Η Ημέρα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών στην Κέρκυρα


To Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010, πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα στον Ρωμαιοκαθολικό Μητροπολιτικό ναό, συνάντηση όλων των εκπροσώπων των χριστιανικών δογμάτων και ομολογιών του νησιού.
Παρόντες εκτός των πιστών από όλες τις χριστιανικές κοινότητες και : ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης Σπιτέρης, ο π. Γεώργιος Χανδρινός εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων νήσων Νεκταρίου, ο Πάστορας της “Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας” Μιλτιάδης Παντελιός και ο Αγγλικανός Πάστορας στην Κέρκυρα Τζων Γκάλαντ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ρωμαιοκαθολικών «Η Συνάντηση ξεκίνησε με μια σημαντική παρουσία της Χορωδίας του Δήμου Κερκυραίων, τα μέλη της οποίας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αντόν Ιβάνοφ, έψαλαν άσματα από την Ανατολική και Δυτική εκκλησιαστική υμνολογία. Με σύντομη εισαγωγή ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, καλωσόρισε τους παρόντες εκκλησιαστικούς εκπροσώπους, καθώς και τους εκπροσώπους των πολιτικών και πολιτειακών θεσμών της Κέρκυρας. Εξήγησε το θέμα της φετινής Ημέρας Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών και ανέλυσε την μέχρι σήμερα πορεία της Επιτροπής διαλόγου των Εκκλησιών, στην οποία και ο ίδιος τυγχάνει μέλος. Επεσήμανε δε ότι είναι αναγκαίο να συνεχίσει ο διάλογος «εν αγάπη», γιατί μόνον σε πορεία προς την πλήρη ενότητα οι χριστιανοί θα γίνονται ολοένα και περισσότερο μάρτυρες του Αναστημένου Κυρίου στον κόσμο. Ακολούθησε η Ανάγνωση του χωρίου του Ευαγγελίου του Λουκά, που αποτελούσε και το βασικό βιβλικό κείμενο μελέτης για τη φετινή ημέρα Προσευχής για την Ενότητα των Εκκλησιών.
Ο π. Γεώργιος Χανδρινός εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκταρίου, διάβασε επιστολή του Σεβ/τάτου, στην οποία, αναφερόμενος στο θέμα της φετινής Ημέρας Προσευχής για τη Χριστιανική Ενότητα, τόνιζε ως χαρακτηριστικό γνώρισμα της χριστιανικής πίστεως την Ανάσταση του Κυρίου, πάνω στην οποία στηρίζεται η πίστη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και των άλλων αδελφών Εκκλησιών. Αν και, όπως ανέφερε στην επιστολή του, ο δρόμος προς την ενότητα είναι δύσβατος και τραχύς, εν τούτοις, η Ανάσταση του Κυρίου είναι ενωτικός κρίκος ανάμεσα στους χριστιανούς και το κήρυγμα του θανάτου και της Αναστάσεως του Κυρίου, αποτελούν την ισχυρότερη σε θεολογικό επίπεδο προσέγγιση.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι ολιγόλεπτες αλλά μεστές σε πίστη και νόημα παρεμβάσεις, τόσο του Πάστορα της Αγγλικανικής Εκκλησίας, όσο και αυτή του Πάστορα της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας. Χορωδίες πιστών και από τις δύο Ευαγγελικές Εκκλησίες έψαλαν ύμνους και απήγγειλαν προσευχές υπέρ της ενότητας. Όλη η Σύναξη των πιστών απήγγειλε το Σύμβολο της Νικαίας-Κωνσταντινουπόλεως, δηλαδή το «Πιστεύω» και την εκτενή δέηση που ακολούθησε, η χορωδία του Μητροπολιτικού ναού συνόδεψε ψάλλοντας. Οι παρόντες απήγγειλαν επίσης την Κυριακή προσευχή (Πάτερ Ημών...)»

Δεν υπάρχουν σχόλια: