Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ποιος να ζητήσει συγνώμη;
Στις 14 Δεκεμβρίου του παρελθόντος έτους 2009 συμπληρώθηκαν 16 έτη από τότε, πού ό Οικουμενικός και άρχιοικουμενιστής Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ή λεγομένη Μείζων και Ύπερτελής Σύνοδος αφόρισαν τον θεολόγο και θαρραλέο κήρυκα του Ευαγγελίου και της Ορθοδοξίας κ. Νικόλαο Ίω. Σωτηρόπουλο. Και γιατί τον αφόρισαν; Διότι κηρύττει εναντίον του Οικουμενισμού, και διότι ήλεγξε αιρέσεις του λίαν αγαπητού τότε (όχι και τώρα...) στον Πατριάρχη Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού.
Και πώς αφόρισαν τον αγωνιστή θεολόγο; Χωρίς απαγγελία συγκεκριμένης κατηγορίας και χωρίς κλήση σε απολογία, όλως αυθαι­ρέτως και αύταρχικώς. Και μόνο δε για το λόγο, ότι ό αφορισμός έγινε χωρίς κλήση σε απολογία, παρά το θείο και το ανθρώπινο δίκαιο, είναι άκυρος και ουδόλως πρέπει να λαμβάνεται ύπ’ όψιν. Τέτοιος δε αφορισμός αποτελεί τίτλο τιμής για τον αφορισμένο, και καταισχύνη για τον Πατριάρχη και τους συνενόχους του.
Ό κ. Σωτηρόπουλος και οι νουν Χριστού και αίσθημα δικαιοσύνης έχοντες χριστιανοί γέ­λασαν, όταν άκουσαν τη γελοία πράξη του Φαναριού. Και πολλοί είπαν: Να στείλωμε τα ονόματα μας στον Πατριάρχη, για ν' αφορίσει και εμάς...
Υπάρχουν βεβαίως και ολίγοι χριστιανοί, επιπόλαιοι ή νοσηροί, οι όποιοι, καίτοι ό Χριστός μα­κάρισε όσους αφορίζονται για το όνομα του (Λουκ. στ' 22-23), αυτοί και τον τιμητικό αυτό αφορισμό θεωρούν φοβερό και τρομερό!... Ή πάλη στην Εκκλησία δεν είναι μόνο προς εχθρούς της Εκκλησίας, αλλά και προς επιπόλαιους και νοσηρούς χριστιανούς...
Ουσιαστικώς ό αφορισμός του κ. Σωτηροπούλου είναι ανύπαρκτος. Αλλά πολλοί θέλουν και τυπικώς να μην υπάρχει αυτός ό αφορισμός. Και απευθύνθηκαν γι’ αυτό στον Πατριάρχη. Πολλοί επίσης, μεταξύ αυτών και Ιεράρχες, επιμόνως προέτρεψαν τον κ. Σωτηρόπουλο να απευθυνθεί και αυτός στον Πατριάρχη. Και απευθύνθηκε επανειλημμένως και έδωσε εξηγήσεις. Άλλ' ό Πατριάρχης, για να άρει το περιβόητο επιτίμιο, απαιτεί από τον κ. Σω­τηρόπουλο μετάνοια και αίτηση συγγνώμης!
Παναγιώτατε! Καταντήσατε ανυπόφορος. Τί έπραξε ό θεολόγος και Ιεροκήρυξ άξιον αφορισμού για να μετανοήσει και να ζητήσει συγγνώμη; Σεις δείξατε εμπάθεια, σεις διαπράξατε κραυγαλέα αδικία, σεις προκαλέσατε σκάνδαλο και σεις οφείλετε να μετανοήσετε και να ζητήσετε συγγνώμη από το Θεό, τούς ανθρώπους και τον καταφώρως αδικηθέντα εργάτη του Ευαγγελίου.
Δεν είναι ζήτημα εγωισμού το να μη ζητεί ό Σωτηρόπουλος συγγνώμη, είναι ζήτημα εγωισμού, υπερτροφικού εγωισμού, το να μη ζητείτε σεις συγγνώμη.
Περιοδικό «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ» Ιανουάριος 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: