Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Επιστολή του Συνδέσμου Κληρικών Χίου προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για χρονίζοντα προβλήματα της Μητροπόλεως

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου συνεπές στα όσα δήλωσε στο δελτίο τύπου της 4/2/2010 δίνει στη δημοσιότητα την από 22/2/2010 επιστολή του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, που κοινοποιήθηκε και προς τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος, σε αντίθεση με την ακολουθούμενη πρακτική της Ιεράς Μητροπόλεως, που την μεν από 11/9/2009 απαντητική επιστολή του Μακαριωτάτου προς τον Μητροπολίτη μας, διέρρευσε στον τύπο μία ημέρα μετά τη συνέντευξη τύπου του Δ. Σ. του Συνδέσμου (4/2/2010), την δε επιστολή του Σεβασμιωτάτου προς τον Αρχιεπίσκοπο τηρεί ακόμα ως επτασφράγιστο μυστικό.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ
Χίος, 22 Φεβρουαρίου 2010
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ
822 00 ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ
Αρ. Πρωτ.: 7
Τηλ. Προέδρου: 6972713106
Φαξ: 2271052000
Email: synklch@gmail.com
Ιστολόγιο: syndesmosklchi.blogspot.com

Προς: Προς τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον
Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριον Ιερώνυμον
Εις Αθήνας
Κοινοποίηση: Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος

Μακαριώτατε,
Στον τοπικό τύπο της Χίου (συνημμένα 1,2) δημοσιεύτηκε απαντητική επιστολή Σας με ημερομηνία 11/9/2009 προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, η οποία εστάλη στα Μ. Μ. Ε στις 4/2/2010, δια της οποίας επιστολής συνιστάται η υπακοή στον επίσκοπό μας και παρατίθεται χωρίο του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου.
Η ως άνω επιστολή είναι αποτέλεσμα μιας επιστολής που εστάλη από το Μητροπολίτη μας προς Εσάς, το περιεχόμενο της οποίας κανείς δεν γνωρίζει.
Η από 4 Σεπτεμβρίου 2009 επιστολή Σας στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και πρόεδρο του Συνδέσμου εστάλη ως ευγενική όντως απάντηση στην πρόσκληση που Σας απευθύνθηκε για ένα Συνέδριο (συνημ. 3,4), που είχε την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, που η πρώτη του μέρα αφιερώθηκε στην απόδοση τιμής στα 30 χρόνια ποιμαντορίας του, και που ο ίδιος είχε δηλώσει στην οργανωτική επιτροπή ότι θα παραστεί και τούτο δεν κατέστη δυνατόν γιατί ανεχώρησε εσπευσμένα για την Αθήνα, λόγω αιφνιδίου ασθενείας της αδελφής του, όπως επίσημα δήλωσε η Ιερά Μητρόπολη. (συνημ. 5,6,7,8)
Το Συνέδριο με θέμα «Οι Κολυβάδες Πατέρες και η σχέση τους με τη Χίο με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από την κοίμηση του Οσίου Νήφωνος του Χίου» στέφθηκε με επιτυχία, διήρκεσε 3 ημέρες, αποτέλεσε κορυφαίο πνευματικό γεγονός για το νησί μας και αναμένεται η έκδοση των πρακτικών με τις εισηγήσεις και τα πορίσματα που θα συνοδεύονται από σχετικό ψηφιοποιημένο υλικό (DVD – CD). (συνημμένα 9, 10, 11, 12, 13, 14 και σχετικό DVD)
Ο Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών ιδρύθηκε στις 5/7/2007 από 30 κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και αναγνωρίστηκε δια αποφάσεως του Πρωτοδικείου Χίου με την υπ. αριθ. 288/2007 απόφασή του. (συνημ. 15)
Μετά την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία στο Πρωτοδικείο Χίου (17-10-2007) και εν αναμονή της δημοσίευσης και καθαρογραφής της απόφασης τα μέλη της προσωρινής διοικήσεως υπέβαλαν τα σέβη και την υιική αγάπη τους στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Διονύσιο, τον οποίο ενημέρωσαν σχετικά με το Σύνδεσμο και έλαβαν την πατρική ευλογία και τα συγχαρητήρια του Σεβασμιωτάτου καθώς και την ευχή για την ευόδωση των σκοπών του Συνδέσμου. (συνημ. 16, 17)
Το Καταστατικό (συνημ. 18, 19) επεδόθη στο Σεβασμιώτατο και εστάλη σε όλους τους κληρικούς της μητροπολιτικής μας περιφέρειας και ουδείς εξ’ αυτών εξέφρασε αντίθετη γνώμη προς αυτό.
Ο Σύνδεσμός λειτουργεί βάσει του εγκεκριμένου Καταστατικού του με 7αμελές Διοικητικό Συμβούλιο και 3μελή Ελεγκτική Επιτροπή που εκλέχτηκαν από τη Γενική Συνέλευση των μελών της 30ης Μαΐου 2008. (συνημ. 20, 21)
Όπως είναι φυσικό ο Σύνδεσμος, ανάμεσα στα άλλα, προωθεί την επίλυση εφημεριακών θεμάτων, τα οποία εισηγούνται τα μέλη του στα νόμιμα όργανά του. Κάθε πράξη και απόφαση των οργάνων του Συνδέσμου ετίθετο υπόψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας. (συνημ. 22)
Τα νόμιμα και δίκαια αιτήματα του Συνδέσμου (συνημ. 23) προσέκρουσαν στη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη τακτική των Μητροπολιτικών γραφείων, που αντί απάντησης, διαλόγου και συνεργασίας, προτίμησαν την προσπάθεια απαξίωσης και διάλυσης του Συνδέσμου. (Παραθέτουμε στο σημείο αυτό αντίγραφα της αλληλογραφίας του Δ. Σ. του Συνδέσμου με την Ιερά Μητρόπολη). (συνημ. 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31)
Η στροφή λοιπόν της Ιεράς Μητροπόλεως διαπιστώνεται τον Δεκέμβριο του 2008, όταν ίσως αυτά που κατέθεσε ο Σύνδεσμος, προτάσεις, ερωτήσεις, παρατηρήσεις, ό,τι δηλαδή συνηθίζεται σε μια Δημοκρατία, δεν άρεσαν ή δεν βόλευαν. (συνημ. 32, 33, 34)
Καταλάβαμε λοιπόν γιατί αυτή η όψιμη προσπάθεια απόρριψης του Συνδέσμου. Ο Σύνδεσμος και τα μέλη του θέλησαν μια αληθινά εκκλησιολογική σχέση με τον Επίσκοπο και τους συμπρεσβυτέρους τους βασισμένη στις αξίες της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης μας και όχι σε ότι ο λαός του Θεού αποστρέφεται σαν δουλοπρέπεια και ραγιαδισμό. (συνημ. 35, 36)
Ο Σύνδεσμος σήμερα αριθμεί 32 μέλη, ύστερα από την αποχώρηση 7 μελών, οι παραιτήσεις των οποίων υπήρξαν προϊόν υπογείων διαδρομών, που δεν περιποιούν τιμή στο τιμημένο ράσο.
Κι ενώ ύστερα από επίσκεψη μελών του Δ. Σ. του Συνδέσμου στον Σεβασμιώτατο διεφάνη σαν συμπέρασμα της συζητήσεώς μας διάθεση προσεγγίσεως και συνεργασίας, αίφνης στις 19/1/2010 στα πλαίσια τηλεοπτικής συνέντευξης του Μητροπολίτου μας και σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν θα συνεργαστεί για τα ναρκωτικά (Αντιναρκωτική εβδομάδα) με το Σύνδεσμο των κληρικών ειπώθηκαν τα ακόλουθα: «Δεν έχω με τα παιδιά εκεί τίποτα. Ο πατήρ Κωνσταντίνου είναι και κανένας άλλος, ή δύο είναι. Οι άλλοι, δεν είναι, είναι άσχετοι τα παιδιά εκεί. Είναι καμιά δεκαριά είναι, οι οποίοι είναι άσχετοι. Τι συνεργασία να κάνω;». (συνημ. 37)

Το γεγονός αυτό εξέπληξε αρνητικά τους αδελφούς του Συνδέσμου, αλλά και την κοινωνία της Χίου. Ο απαξιωτικός χαρακτηρισμός των μελών του Συνδέσμου ως «άσχετοι», δημιούργησε σε μας και τις οικογένειές μας αισθήματα ντροπής και αγανάκτησης και πιεστικά τα μέλη απαίτησαν την έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, για να εξετάσει το όλο θέμα και να προστατεύσει, ως οφείλει, την τιμή και την αξιοπρέπεια των συμπρεσβυτέρων αδελφών μελών του Συνδέσμου.
Το Δ. Σ. απέστειλε επιστολή (συνημ. 38) προς το Σεβασμιώτατο για την ανάκληση των απαξιωτικών δηλώσεών του, η οποία απέβη άκαρπη .
Το Δ. Σ. παραχώρησε συνέντευξη τύπου, εφ’ όλης της ύλης, (συνημ. 39, 40) παρουσιάζοντας το έργο και τη θετική προσφορά του Συνδέσμου, αποκρούοντας τον χαρακτηρισμό «άσχετοι» για τα μέλη του. Σαν απάντηση σε όλα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου από τα μητροπολιτικά γραφεία δόθηκε στον τύπο η επιστολή Σας Μακαριώτατε, η οποία εφυλάσετο στην Ιερά Μητρόπολη.
Σε καμία περίπτωση η ενάσκηση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων δεν μπορεί να θεωρηθεί ανυπακοή προς τον Μητροπολίτη μας.
Αντιθέτως η μη τήρηση και εφαρμογή των κανονικών διατάξεων και των νόμων του Κράτους π.χ. σε θέματα εκλογής και χειροτονίας κληρικών και πληρώσεως κενών θέσεων των ιερέων, φαίνεται να είναι αποσυντονισμός της συγχορδίας που απαιτείται σε μια ευνομούμενη βάσει νόμων και κανόνων Ιερά Μητρόπολη.
Η κανονική σχέση ακόμα περισσότερο διαταράσσεται με την απουσία του Μητροπολίτη από την έδρα του, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τον οποίο βλέπει ο λαός μόνο στις τελετές και στις πανηγύρεις και με τους ιερείς να χρειάζεται να κλείσουν ραντεβού και να γνωστοποιήσουν το σκοπό της συναντήσεώς τους με τον Μητροπολίτη τους, στον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο.
Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν σύσσωμος ο τοπικός τύπος που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της χιακής εκκλησίας συντάσσεται στο πλευρό του Συνδέσμου και αυτό αποδεικνύουν τα σχόλια των εφημερίδων τις οποίες συνημμένα αποστέλλομε. (συνημ. 41, 42, 43, 44, 45, 46 , 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53)
Ελπίζουμε ότι θα δείτε με πολύ προσοχή τα γραφόμενά μας, τα οποία με πολύ σεβασμό σας υποβάλλουμε μαζί με όλα τα συνημμένα έγγραφα που καταδεικνύουν τόσο τη νομιμότητα του Συνδέσμου μας και των ενεργειών μας, όσο και την κατάσταση που επικρατεί στην χιακή εκκλησία.
Διατελούντες μετά βαθυτάτου σεβασμού

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Κοντός
Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Πύρρος
Πρεσβύτερος Δημήτριος Μαρμαράς
Πρωτοπρεσβύτερος Μαρκέλλος Μαλαφής
Οικονόμος Αλέξανδρος Κατσαρός
Οικονόμος Γεώργιος Γεώργαλος
Σύνδεσμος Κληρικών Χίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: