Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Δυναμιτίζει το ειρηνικό κλίμα ο Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος Μπούλοβιτς

Παρουσιάσθηκε εδώ και λίγες ημέρες η νέα επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ράσκας – Πριζρένης, Κοσσόβου και Μετοχίων.
Η διεύθυνση είναι www.eparhija-prizren.com.
Στην ιστοσελίδα υπάρχει συνέντευξη του Επισκόπου Μπάτσκας Ειρηναίου- (μπορείτε να δείτε εδώ Епископ Бачки Иринеј о збивањима у Рашко-призренској Епархији)- την οποία παραχώρησε στη δημοσιογράφο Ολιβέρα Γιοβίτσεβιτς, του κρατικού καναλιού της Σερβίας RTC και στην εκπομπή "Упитник", 1. март 2010..
Στη συνέντευξη ο Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος τονίζει ότι :
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια και ότι η Σύνοδος παρακαλούσε τον Επίσκοπο Αρτέμιο να επιλύσει τα προβλήματα ο ίδιος ως αρμόδιος.
Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο και στην τελευταία συνεδρίαση στις 13 Φεβρουαρίου όταν συναντηθήκαμε, επειδή προηγουμένως αρνήθηκε να έρθει στη συνεδρίαση της Συνόδου, δήλωσε ότι εμείς δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία να ασχολούμαστε με τις δικές του αρμοδιότητες…αλλά οι αποφάσεις της Συνόδου ήταν σαφείς.
Οι αποφάσεις έδειχναν τι ακριβώς χρειάζεται να κάνει, πράγμα που αρνήθηκε, δηλαδή - να απομακρύνει από όλες τις διοικητικές θέσεις, πρόσωπα για τα οποία πριν ακόμη εκδωθούν εκ μέρους των κρατικών οργάνων οποιαδήποτε εντάλματα σύλληψης η ποινικές διώξεις, η ίδια η Σύνοδος διεξήγαγε έρευνα και επιβεβαιώθηκαν φοβερές παρατυπίες .
Ωστόσο στο τέλος καταλάβαμε, ότι ο Επίσκοπος πρέπει να αλλάξει γνώμη η να συμφωνήσει με την γνώμη των πολλών,-αρχαίος κανόνας αναφέρει ότι εάν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ισχύει η γνώμη της πλειοψηφίας – κατά συνέπεια, στην περίπτωση αυτή κινήθηκε η νόμιμη διαδικασία και δεν είναι αλήθεια ότι η Σύνοδος υπερέβη τις αρμοδιότητες της.
Η Σύνοδος δηλαδή εφάρμοσε την απόφαση της Ιεραρχίας. Νωρίτερα η Ιεραρχία στις 14 Νοεμβρίου 2008 παρήγγειλε στον Επίσκοπο Αρτέμιο να απομακρύνει τα ύποπτα πρόσωπα από τις θέσεις-τους και του δόθηκε συγκεκριμένη προθεσμία. Αυτός δεν το έκανε.
Στη συνέχεια η Ιεραρχία τον Μάιο του 2009 επανέλαβε το ίδιο. Αυτός πάλι δεν το έκανε.
Τώρα σ’ αυτή την τελευταία συνεδρίαση πάλι τον παρακαλέσαμε για αυτό, αλλά δεν συμφώνησε.
Η απόφαση της Ιεραρχίας έλεγε πως εάν μέχρι μια συγκεκριμένη προθεσμία, πρώτα μέχρι τον Φεβρουάριο, αργότερα μέχρι τον Ιούνιο, ο Επίσκοπος αρνηθεί , τότε όλη η υπόθεση πηγαίνει στην δικαιοδοσία της Συνόδου, για να δρομολογήσει την περαιτέρω κανονική διαδικασία. Ακριβώς αυτή την απόφαση εφάρμοσε η Σύνοδος .

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Επίσκοπος Ειρηναίος Μπούλοβιτς, σύμφωνα με σερβικές πηγές, έχει εν μέρη και ελληνοβλάχικη καταγωγή (ως τσιντσαρική την αναφέρουν εκεί), ίσως από την πλευρά της μητέρας του. Είναι ελληνομαθής με σπουδές μεταξύ των άλλων και στην Αθήνα.