Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Παναγιώτης Τελεβάντος, Ο ηγούμενος Γαβριήλ και η επίσκεψη του Πάπα


Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============

Το επίσημο περιοδικό της Εκκλησίας της Κύπρου “Απόστολος Βαρνάβας” (τεύχος Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2009) περιέχει κείμενο που αναφέρεται στην ανακήρυξη τις Ιεράς Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα σε Σταυροπηγιακή.

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

_________________

Χαιρετίζουμε θερμά την έκδοση Αρχιεπισκοπικού και Συνοδικού Σιγίλιου με το οποίο η Μονή Σταυροβουνίου καθίσταται Σταυροπηγιακή. Μια αξιέπαινη απόφαση του Μακαριότατου και της Ιερά Συνόδου η οποία αποδίδει την οφειλόμενη τιμή στη Μονή που είναι αφιερωμένη στον Ιδρυτή και Προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο ΝΕΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ

________________

Νέος ηγούμενος της Μονής εξελέγη ο γνωστός για τη βαθειά του ευσέβεια και το γνήσια ασκητικό και παραδοσικό του πνεύμα Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ ο οποίος εμποδίζεται από τους Τούρκους κατακτητές να ασκείται στη Μονή της μετανοίας του και ζει πρόσφυγας στο νότο.

ΑΣ ΠΡΟΦΥΛΑΧΘΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΙΜΩΣΗ

________________

Παρακαλώ θερμά όλους να “μη εισενέγκουν εις πειρασμόν” τον Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο τον Ιούνιο. Αναφέρομαι ειδικά στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσόστομου με την οποία ζήτησε από τον Πάπα να αποδώσει στην Εκκλησία της Κύπρου τα λείψανα του Αποστόλου Βαρνάβα που έχει στην κατοχή της. Ως ηγούμενος της Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα ο Πανοσιολογιότατος, Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ θα εξαναγκαστεί εκ των πραγμάτων να μην απουσιάσει από την παραλαβή των λειψάνων του Αποστόλου που θα κομίσει ο Πάπας μαζί του κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΕΝΑΡΕΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟ

__________________

Ο Αρχιμανδρίτητς Γαβριήλ είναι ένας γνήσια ταπεινός άνθρωπος της λαικής παράδοσης και ευσέβειας των ανθρώπων της Κύπρου. Συνδέθηκε με τις αγιασμένες μορφές του Γέρο Παναγή της Λύσης, του π. Αθανάσιου Σταυροβουνιώτη και άλλων αγιασμένων ανθρώπων. Θα ήταν πραγματικά κρίμα ενώ διανύει τα 87 χρόνια της τίμιας και ειλικρινά ευσεβούς ζωής του η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου, με πρόφαση την υποδοχή των λειψάνων του Αποστόλου Βαρνάβα, να τον οδηγήσει έμμεσα στην υποδοχή του Πάπα με άμφια. Με τη δικαιολογία ότι παραλαμβάνει τα τίμια λείψανα του Αποστόλου Βαρνάβα τελικά θα παρουσιαστεί ότι υποδέχεται τον αιρεσιάρχη της Ρώμης λες και είναι ορθόδοξος επίσκοπος!!!

ΑΣ ΑΠΟΣΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

__________________

Δεν έχω πολλές ελπίδες ότι ο Μακαριότατος Κύπρου θα έχει την ευαισθησία να προφυλάξει τον ταπεινό και αληθινά ευλαβή και ενάρετο Γέροντα Γαρβριήλ από τέτοιο εξευτελισμό. Απευθύνομαι προς όλους τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να απόσχουν από τη υποδοχή του Πάπα και ότι προπαντός δεν πρέπει να τον υποδεχθούν με ωμοφόρια και αρχιερατικές στολές λές και είναι ο επίσκοπος της “πρεσβυτέρας Ρώμης”, όπως ατυχέστατα τον απεκάλεσε στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόσοτμος, λες και δεν έγινε το σχίσμα πριν 1000 τόσα χρόνια.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

______________

Παρόλον ότι, δυστυχώς, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας - Αμμοχώστου εμφορείται από οικουμενιστικές πεποιθήσεις ελπίζω ότι θα ενεργήσει σωστά στην προκειμένη περίπτωση. Προέρχεται άλλωστε από τη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα και ευλαβείται τον π. Γαβριήλ (όπως όλοι άλλωστε όσοι είχαν την ευτυχία να τον γνωρίσουν). Απευθύνω θερμή έκκληση στο Σεβασμιότατο Κωνσταντίας να προφυλάξει τον Γέροντα Γαβριήλ από την ατίμωση που του επιφυλάσσουν όσοι θα τον βάλουν στην εμπροσθοφυλακή της υποδοχής του Πάπα με άμφια. Ο βίος του Γέροντα Γαβριήλ υπήρξε ακηλίδωτος. Αψογου ήθους, αληθινής ταπείνωσης, πηγαίας ευσέβειας, παραδοσιακής πνευματικότητας και πραγματικής πίστης στο Χριστό. Ακατηγόρητος από φιλοχρηματία ή κάθε πάθος. Ο Πανοσιολογιότατος διάγει αισίως τον 87ον έτος της ηλικίας του. Παρακαλούμε θερμά τους Σεβασμιότατους Ταμασού (πνευματικό τέκνο του Επισκόπου Γαβριήλ) και Κωνσταντίας - Αμμοχώστου (πνευματικό αδελφό του π. Γαβριήλ στην Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα) να προστατεύσουν ένα ακατηγόρητο άνθρωπο στα δυσμάς του βίου του από τον ψόγο της καταπάτησης των Ιερών Κανόνων που απαγορεύουν τις συμπροσευχές με αιρετικούς, σχισματικούς και αλλόθρησκους.

ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΩΝ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ

________________

Υπενθυμίζω ότι το ίδιο χέρι που θα παραδώσει το λείψανο του Αποστόλου Βαρνάβα τον Ιούνιο είναι το ίδιο χέρι που προσπάθησε να σφραγίσει το στόμα των αθώων παιδιών που διαμαρτύρονταν επειδή τους μόλυναν οι παιδεραστές φραγκοπαπάδες. Ως Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και αργότερα ως καρδινάλιος για την “ορθότητα της πίστης” ο σημερινός Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ΄σφράγιζε τις φωνούλες των αθώων παιδιών που φώναζαν για βοήθεια και κουκούλωνε τους παιδεραστές φραγκοπαπάδες να συνεχίσουν το ανόσιο έργο τους. Αν ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ΄πραγματοποιήσει το ταξίδι του στην Κύπρο και προηγουμένως στη Μάλτα θα το κάνει ως πλυντήριο των αισχροτήτων και των θεομπαιξιών που τον βαρύνουν. Αν οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου είναι έτοιμοι να συμπράξουν σε τέτοια ατιμία ας προφυλάξουν τουλάχιστον ένα ενάρετο άνθρωπο όπως τον π. Γαβριήλ από τέτοιο όνειδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: