Κυριακή, 30 Μαΐου 2010

Κύκκου Νικηφόρος: «Αγαπώ και τιμώ τον Πάπα»

Του Αριστείδη Βικέτου

O Μητροπολίτης Κύκκου – Τηλλυρίας και ηγούμενος της Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου Νικηφόρος αποδοκιμάζει την εκ των υστέρων αντίδραση του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου στο θέμα της επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄στην Κύπρο, την προσεχή Παρασκευή.

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Κύκκου τονίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος, δεν πρέπει να θέσει, όπως δήλωσε , θέμα αποβολής από την Σύνοδο των Ιεραρχών ,που θα απουσιάσουν από την υποδοχή του Πάπα και δηλώνει ότι ,εάν όμως τεθεί, θα διαφωνήσει.

Ο Κύκκου Νικηφόρος, αφού καθιστά σαφές πως «η Ορθοδοξία δεν κινδυνεύει από την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, αλλά από τις ακρότητες και το φανατισμό», απολογείται στους Μαρωνίτες και στους Λατίνους της Κύπρου για τις τοποθετήσεις του Άγιου Λεμεσού, που «με διάφορα επίθετα προσέβαλε τον θρησκευτικό τους ηγέτη».

«Αγαπώ και τιμώ τον Πάπα και θα συμμετάσχω σε όλες τις εκδηλώσεις που θα γίνουν προς τιμήν του», δηλώνει ο κ. Νικηφόρος.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος» ο κ. Νικήφόρος αναφέρεται και σε άλλα ζητήματα , όπως η απαίτηση από την κυβέρνηση του προέδρου Χριστόφια για καταβολή από την Εκκλησία ποσού ύψους €163 εκατ. όσο και για τη νέα φορολογία που προωθεί στην ακίνητη περιουσία. «Μπορεί να είμαστε αδελφικοί φίλοι, αλλά θα με βρει απέναντι του ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Θα αντισταθούμε στη νέα φορολογία που θα είναι καταστροφική για την Εκκλησία» υπογραμμίζει. Ωστόσο , σε αντίθεση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, δηλώνει ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης είναι το ακόλουθο:

-Η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο παρόλο που χαρακτηρίστηκε ιστορική, εντούτοις, δίχασε την Ιερά Σύνοδο. Εσείς Πανιερότατε, ασπάζεστε τη θέση του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, καθώς και άλλων μελών της Συνόδου ότι, δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη;


-Καταρχήν θέλω να δηλώσω ότι, ως ορθόδοξος ιεράρχης είμαι εχθρός κάθε ακρότητας και αντίθετος προς κάθε φανατισμό. Σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, στη βάση κάθε φανατισμού υπάρχει η αμαρτία του εγωισμού που ισοδυναμεί με την ακαθαρσία της πορνείας, αφού σύμφωνα με το λόγο του Θεού «ακάθαρτος ενώπιον Κυρίου πας υψηλοκάρδιος».

Οποιοσδήποτε επίσκοπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας οφείλει να υψώνει με παρρησία τη φωνή του για να υπερασπίζεται την πίστη και τα δίκαια της Εκκλησίας του. Ουδεμία μετακίνηση δεν επιτρέπεται από τα δόγματα της Ορθοδοξίας. Όχι όμως πάθος αλόγιστο, φανατισμός και τύφλωση. Η Ορθοδοξία μας πρέπει να είναι φλογερή αλλά όχι μισαλλόδοξη, διότι ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία είναι εκδηλώσεις αμαρτωλές και αντίθετες με το κήρυγμα του Θεανθρώπου. Είναι μακράν της ύψιστης χριστιανικής αρετής της αλήθειας όσοι αρνούνται να δεχθούν και να διαλεχθούν με τους αλλόδοξους και αλλόθρησκους.

Εγώ σέβομαι τον Πάπα, ως θρησκευτικό πνευματικό αρχηγό 1,5 δισεκατομμυρίου Ρωμαιοκαθολικών Χριστιανών.

Τον αγαπώ και τον τιμώ ως άνθρωπο και ως αδελφό και θα συμμετάσχω σε όλες τις εκδηλώσεις που θα γίνουν προς τιμήν του. Και νιώθω να μην κινδυνεύει καθόλου, μα καθόλου η Ορθοδοξία μου, η πίστη μου.

- Επισκεφθήκατε το Βατικανό με τον Μακαριότατο;

-Συνόδευσα τον Μακαριότατο και ναι, μείναμε για μια εβδομάδα στο Βατικανό, φιλοξενούμενοι του Πάπα. Φάγαμε πολλές φορές μαζί του και επιστρέψαμε στην Κύπρο, Ορθόδοξοι ως είμαστε και ουδόλως μολύνθηκε η πίστη μας. Συνεπώς, δεν συμφωνώ με αυτούς που σκανδαλίζονται με την επίσκεψη του Πάπα και βεβαίως, δεν ασπάζομαι τη θέση ούτε του Λεμεσού Αθανάσιου ούτε και των άλλων Αδελφών που διαφωνούν με την επίσκεψή του στην Κύπρο. Εκείνο όμως που με ξένισε πάρα πολύ είναι η συνέντευξη του Αγίου Λεμεσού την περασμένη Κυριακή στον «Φ». Μέσα στην Ιερά Σύνοδο ο Άγιος Λεμεσού ζήτησε να διαφοροποιηθεί και να μην παρευρεθεί στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Πάπα. Η Σύνοδος σεβάστηκε την άποψή του καθώς και άλλων μελών της Ιεράς Συνόδου. Νομίζω ότι ήταν αρκετό το θέμα να μείνει ώς εκεί. Εντός δηλαδή της Ιεράς Συνόδου. Διαφωνώ με τη συνέντευξη του Λεμεσού Αθανάσιου για δυο λόγους: Πρώτον, ο χρόνος που επέλεξε να μιλήσει δεν ήταν ο ορθός, παραμονές της αφίξεως του Πάπα. Εφόσον είχε υπόψη του τα επεισόδια που προκάλεσαν πρόσφατα φανατικοί, δεν έπρεπε να ρίξει λάδι στη φωτιά. Θα μπορούσε ο Άγιος Λεμεσού να πει αυτά που θέλει και πιστεύει αμέσως μετά την επίσκεψη του Πάπα. Δεύτερον, κόσμησε τον Πάπα με πολλά επίθετα. Δεν μπορείς να προσβάλεις το θρησκευτικό Αρχηγό οποιουδήποτε δόγματος ή οποιασδήποτε θρησκείας, πολύ περισσότερο τον Πάπα που είναι ο θρησκευτικός Αρχηγός των Μαρωνιτών και των Λατίνων που ζουν στην Κύπρο. Πρέπει όταν ανοίγουμε το στόμα μας να μετρούμε το βάρος των λέξεών μας και τον αντίκτυπο που θα έχουν. Γιατί αυτήν τη στιγμή οφείλω μια απολογία ως επίσκοπος προς τους Αδελφούς Μαρωνίτες και Λατίνους που ζουν στην Κύπρο, για τις δηλώσεις του Άγιου Λεμεσού. Να μην παρασυρθούν και να μην στενοχωρηθούν από τις διαφημιζόμενες αρνητικές τοποθετήσεις είτε μελών της Ιεράς Συνόδου είτε και άλλων φανατισμένων λαϊκών εναντίον του Πάπα. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, αγκαλιάζει με πολλή στοργή και αγάπη τους αδελφούς Μαρωνίτες και Λατίνους. Βεβαίως, σέβομαι τις απόψεις οποιουδήποτε μέλους της Ιεράς Συνόδου, όπως αυτοί σέβονται τη δική μου. Ήταν αχρείαστη η συνέντευξη του Λεμεσού Αθανάσιου και δεν έπρεπε να δοθεί. Αφού διαφοροποιήθηκαν στην Ιερά Σύνοδο ο Λεμεσού Αθανάσιος και άλλοι Ιεράρχες, τότε πώς δόθηκε στη δημοσιότητα κοινό ανακοινωθέν από την Ιερά Σύνοδο;

Για το ανακοινωθέν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους όλοι. Και αυτοί που σκανδαλίζονται και αυτοί που δεν σκανδαλίζονται από την επίσκεψη του Πάπα. Επειδή ακριβώς ορισμένα σωματεία και σύνολα φανατισμένων υπερ - ορθοδόξων θα έλεγα, κυκλοφορούσαν φυλλάδια και βιβλία παρουσιάζοντας ούτε λίγο - ούτε πολύ, την άφιξη του Πάπα στην Κύπρο ως κατάλυση της Ορθοδοξίας, αισθανθήκαμε την ανάγκη, ως ιεράρχες να ενημερώσουμε σωστά το λαό καθώς επιχειρείτο προσπάθεια παραπλάνησής του.

-Θεωρείτε ότι ο Μακαριότατος θα πρέπει να υλοποιήσει τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε σε ιεράρχες ότι, σε περίπτωση που αρνηθούν να παραστούν σε εκδηλώσεις προς τιμήν του Πάπα, θα τους αποβάλει από την Ιερά Σύνοδο;

-Οφείλω να σας πω ότι, ως μέλος της Ιεράς Συνόδου αισθάνθηκα και εγώ θιγμένος από αυτές τις δηλώσεις. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτες και Επίσκοποι, δεν είμαστε μαθητούδια για να μας τραβάει από το αφτί ο εκάστοτε Προκαθήμενος και να μας πετάει έξω ή να μας αποβάλλει. Ο κάθε ιεράρχης, για να φτάσει εκεί που έφτασε, είχε μια μακρά πορεία δράσης μέσα στην Εκκλησία η οποία τον καταξίωσε και έτσι πρέπει να σεβόμαστε όχι μόνο τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Έχει το δικαίωμα ο Προκαθήμενος, εάν το επιθυμεί, να κάνει εισήγηση στην Ιερά Σύνοδο για αποβολή ιεραρχών, αλλά είναι η Ιερά Σύνοδος που θα αποφασίσει. Η άποψη η δική μου είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος, δεν πρέπει να θέσει ένα τέτοιο θέμα στη Σύνοδο. Εάν όμως τεθεί, εγώ θα διαφωνήσω. Είμαι εναντίον κάθε πνευματικής τρομοκρατίας. Επειδή ξέρω τον Αρχιεπίσκοπο, είμαι βέβαιος ότι θα εισηγηθεί κάτι τέτοιο μόνο όταν και εφόσον διαπιστώσει ότι, ένας ιεράρχης συνεργεί σε ακρότητες και συνδαυλίζει το φανατισμό. Τότε και εγώ θα συνηγορήσω υπέρ αποβολής αυτού του Συνοδικού.

-Πράσφατα έγινε μεγάλη συζήτηση και υπήρξαν και συγκρούσεις για το θέμα της φορολογίας της Εκκλησίας. Ποια είναι η δική σας θέση; Υιοθετείτε τις καταγγελίες του Αρχιεπισκόπου ότι τελικά το θέμα δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό;

-Δεν πιστεύω ότι είναι πολιτικό το θέμα. Στην προσπάθεια των κυβερνώντων να εξεύρουν οικονομικούς πόρους, στράφηκαν και προς την Εκκλησία. Συμφωνώ με τον Αρχιεπίσκοπο ότι, η Εκκλησία πληρώνει φόρους. Πολλούς φόρους.

Η Ιερά Μονή Κύκκου διευθέτησε τις εκκρεμότητές της με την Πολιτεία από το 2000.

-Πρέπει να καταβληθούν τα €163 εκατ. τα οποία η Πολιτεία απαιτεί από την Εκκλησία ως καθυστερημένους φόρους;


-Εάν καταβληθούν τα €163 εκατ. τότε θα πρέπει να κλείσουμε και να πωλήσουμε τις Εκκλησίες μας. Είναι αδιανόητο να σκέφτεται η Πολιτεία, να επιβάλλει την είσπραξη τέτοιου μεγάλου χρηματικού ποσού. Δεν μπορεί να πατάς πάνω στο πτώμα του άλλου για να σώσεις την οικονομία. Δεν το αντέχει η Εκκλησία. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να σεβαστούν τη συμφωνία που επήλθε ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Εκκλησίας και της προηγούμενης κυβέρνησης. Διαφωνώ επίσης και με τη νέα φορολογία που λένε ότι θα επιβάλλουν πάνω στην ακίνητη περιουσία στην τρέχουσα αξία της και όχι με βάση την αξία του 1980. Αυτό είναι καταστροφικό για την Εκκλησία. Και θα αντισταθούμε. Μπορεί να έχω πολύ καλές σχέσεις με τους κυβερνώντες, μπορεί να σέβομαι βαθύτατα και να εκτιμώ τον Πρόεδρο Χριστόφια και να έχω αδελφική φιλία μαζί του, αλλά πάνω από όλα για μένα είναι η Εκκλησία. Όπως πάνω από όλα για τον Δημήτρη Χριστόφια είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και ύστερα το κόμμα του.

-Πώς απαντάτε σ’ αυτούς που σας κατηγορούν ότι ζείτε μέσα στη χλιδή;

-Πρόκειται για άστοχη δήλωση. Ο κόσμος ενώ ακόμη ζούσε μέσα σε μάντρες, το βαθύτατο θρησκευτικό του συναίσθημα τον οδηγούσε να κτίζει ναούς μεγαλοπρεπείς και μοναστήρια γιατί είναι χώροι λατρείας του Θεού. Δεν ανήκουν ούτε στον Νικηφόρο, ούτε στον Χρυσόστομο. Οι Εκκλησίες και τα μοναστήρια είναι κοινοί χώροι λατρείας, ανήκουν σε όλο το λαό και το αγαθό αυτό το απολαμβάνουν όλοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μονή Κύκκου, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι την επισκέπτονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Μα ξεχνούν τι προσφέρει η Εκκλησία; Εδώ που είμαστε, ατενίζουμε τους κήπους του Μετοχίου. Δέσμευσα 100 σκάλες γης και δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ για να διαμορφώσουμε αυτό το πάρκο, το οποίο αφενός λειτουργεί ως πνεύμονας πρασίνου στην πρωτεύουσα και αφετέρου, το απολαμβάνουν καθημερινά πάσης ηλικίας άνθρωποι. Δεν θα μιλήσω για το φιλανθρωπικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και πνευματικό έργο της Εκκλησίας που είναι τοις πάσι γνωστό. Όμως, πρέπει να αποβληθεί από τη σκέψη πολλών ότι, η Εκκλησία είναι πακτωλός χρημάτων. Ότι, ούτε λίγο - ούτε πολύ, έχουμε μηχανές που κόβουν χρήματα και είναι ανεξάντλητες οι δυνατότητές μας.

Πολλές φορές χάνουμε τον ύπνο μας επειδή σκεφτόμαστε πώς θα καλύψουμε τους μισθούς του μήνα. Κάποιοι διερωτούνται, γιατί να παίρνουν ένα παχυλό μηνιαίο μισθό οι ιεράρχες εφόσον τα έξοδά τους καλύπτονται εξολοκλήρου από την Εκκλησία;

Πρώτος από όλους τους ιεράρχες το βιώνω εγώ καθημερινά, γιατί πολλοί νομίζουν ότι η Μονή Κύκκου έχει μηχανή που κόβει λεφτά. Καθημερινά, με το που θα βγω από την πόρτα της Εκκλησίας, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έρχονται δεκάδες άτομα να μου ζητήσουν χρηματική βοήθεια. Όπου πάω, όπου σταθώ, αυτό το φαινόμενο παρατηρείται. Αλίμονο λοιπόν, να μην παίρνω ένα επιμίσθιο, να έχω στην τσέπη μου για να μπορώ να δίνω, να βοηθώ χωρίς να χρειάζονται δικαιολογητικά και αποδείξεις, διότι τα πάντα στην Εκκλησία είναι κάτω από το έλεγχο του Ελεγκτικού Τμήματος της Ιεράς Συνόδου. Θέλω να πω ότι αυτό το επιμίσθιο, το χρησιμοποιούμε κυρίως για να δίνουμε μικροβοηθήματα στο λαό που μας τρέχει ξοπίσω.

-Σας ενοχλεί το γεγονός ότι κάποιοι σας περιτριγυρίζουν απλά και μόνο για να επωφεληθούν οικονομικά;

Βεβαίως με ενοχλεί και με κουράζει. Πολλές φορές λέγω ότι, κάποιοι έφτασαν στο άκρον άωτον του παραλογισμού να μου ζητούν λεφτά ακόμη και μέσα στην Εκκλησία κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

-Δρομολογείτε μεγάλη επένδυση απέναντι στα άδεια οικόπεδα του Μετοχίου στην Έγκωμη. Πότε θα αρχίσουν τα έργα και τι περιλαμβάνουν;

Έχω 26 χρόνια Ηγουμενίας. Με το που έγινα Ηγούμενος ανασκουμπώθηκα και άρχισα να αναστηλώνω την Κεντρική Μονή και τα Μετόχια. Δημιούργησα το Μουσείο, και τα διάφορα πολιτιστικά και κοινωνικά κέντρα, κ.ά. Είναι γεγονός ότι αυτά τα έργα απορρόφησαν μεγάλα κονδύλια και δεν έκανα τις παραγωγικές επενδύσεις που έπρεπε να είχα ήδη κάνει για να αυξήσω τα πάγια εισοδήματα της Μονής, προκειμένου να μπορεί απρόσκοπτα να επιτελεί το πολυδιάστατο έργο της σε βάθος χρόνου. Εδώ απέναντι από τη Μονή, έχουμε ένα ενιαίο τεμάχιο 300 δεκαριών, δηλαδή 300 χιλιάδων τ.μ. και σκέφθηκα ότι, επειδή είναι το καλύτερο τεμάχιο στη Λευκωσία και ενδεχομένως ανά το παγκύπριο, να του δώσω τέτοια ανάπτυξη που να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Κύπρο. Έτσι μετά από πολλές σκέψεις και ανταλλαγή απόψεων με τους συμβούλους μου, βγήκαμε σε διεθνή διαγωνισμό για να ετοιμαστεί ένα μάστερ - πλαν. Το διαγωνισμό κέρδισε ένας μεγάλος ευρωπαϊκός οίκος που ετοίμασε μέσα σε ένα χρόνο (και αφού ήλθαν επανειλημμένως στην Κύπρο και τους εξήγησα το όραμά μου) ένα πάρα πολύ ωραίο σχέδιο ανάπτυξης. Ο χώρος αυτός δεν θα είναι μόνο καταστήματα, γραφεία και εμπορικά κέντρα. Θα ανεγερθεί ένα μεγάλο υπερπολυτελές ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο ενώ θα υπάρχουν και ψυχαγωγικοί, αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι ενώ ένα μέρος θα αναπτυχθεί ως οικιστική περιοχή.

Την κατασκευή όλων αυτών των κτηρίων θα αναλάβει το Μοναστήρι;

Όχι. Όταν εκδοθούν οι άδειες - εδώ ζητώ και τη συνδρομή των ΜΜΕ για να αποφασίσουν γρήγορα οι κρατικές υπηρεσίες και να εκδοθούν το ταχύτερο δυνατόν οι σχετικές άδειες - θα βγούμε αμέσως σε προσφορές για την επένδυση. Ήδη, είναι πολλοί αυτοί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να προχωρήσουν στην ανάπτυξη αυτής της γης. Εμείς μάλλον, θα περιοριστούμε στη μακροχρόνια ενοικίαση της γης μας.


-Επειδή ακόμη υπάρχουν σκιές. Στη συμφωνία που έγινε παραμονές αρχιεπισκοπικών εκλογών μεταξύ εσάς και του νυν Αρχιεπισκόπου, προβλεπόταν και θητεία στον αρχιεπισκοπικό θρόνο μόλις πέντε χρόνων;

-Όχι. Στο λόγο της αρχιερατικής μου τιμής. Στους όρους που συνυπογράψαμε ουδεμία αναφορά γίνεται για θητεία πέντε ετών. Αντίθετα, εγώ έλεγα ότι δεν επιτρέπεται να θέτουμε όρια, δεν μπορεί να είναι Αρχιεπίσκοπος περιορισμένης θητείας διότι, δεν θα τέλειωνε η προεκλογική περίοδος και η Εκκλησία μας θα υφίστατο όλα τα δεινά. Δεν θα έπεφτα τόσο χαμηλά για να ζητήσω κάτι τέτοιο.

-Μετανιώσατε που ήσασταν υποψήφιος στις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές με βάση τα όσα γνωστά σε όλους μας, εκτυλίχθηκαν;

Έλεγαν πολλά ψευδή οι εν Χριστώ Αδελφοί τότε, για να με εξοντώσουν και χρησιμοποίησαν πολλά αθέμιτα μέσα για να το πετύχουν. Όταν βρεθείς μέσα στον κυκεώνα των εκλογών, δεν μπορείς να βγεις έξω γιατί εάν αποχωρούσα θα έλεγε ο κόσμος ότι έχω λερωμένη τη φωλιά μου, γι’ αυτό αποσύρθηκα. Αν μπορούσα θα έφευγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: