Κυριακή 23 Μαΐου 2010

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


Οι καημένοι οι “αντι-οικουμενιστές” έχουν χάσει τ' αυγά και τα πασχάλια, κατά το κοινώς λεγόμενον.
Θεωρούσαν ότι η Ρωσική Εκκλησία θα ήταν το “ανάχωμα” στο “οικουμενιστικό Φανάρι”, αλλ' αύτη εμφανίζεται “βασιλικώτερη του βασιλέως”.
Ο πολυτάλαντος, όντως, και ικανότατος πραγματικά, υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων “αλώνισε” κυριολεκτικά τις προηγούμενες μέρες την Ιταλία και την Έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό: Λειτούργησε, τιμήθηκε, έδωσε συναυλία ενώπιον του Πάπα και διεκήρυξε πως η Ρωσική Εκκλησία συμμερίζεται το όραμα του Πάπα για επανευαγγελισμό της Ευρώπης. Νομίζω πως για όποιον διαθέτει κοινό νου τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.
Πολλοί από τους εν Ελλάδι “αντιπατριαρχικούς” και “αντι-οικουμενιστές” πόνταραν στην κόντρα Μόσχας – Φαναρίου, τασσόμενοι αναφανδόν υπέρ της Μόσχας. Όμως, ήδη από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Κίεβο τον Ιούλιο του 2008 – και ο γράφων μεμαρτύρηκε – το τεταμένο κλίμα εξομαλύνθηκε. Ο μακαριστός Αλέξιος συμμετείχε – λίγο πριν εκδημήσει – και στη Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Φανάρι τον Οκτώβριο του 2008 και η ειρηνική επίσκεψη του νέου Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου στο Φανάρι τον Ιούλιο του 2009 σήμανε νέα εποχή στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών. Εξ ου και η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα και για μία εβδομάδα στην Ρωσική Εκκλησία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Μια επίσκεψη που πραγματοποιείται μετά από πολλά χρόνια και θα φέρει τις δύο Εκκλησίες πιο κοντά.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μείνει στην ιστορία ως ο Πατριάρχης που προώθησε, παρά τα κατά καιρούς επιμέρους προβλήματα, την Πανορθόδοξη Ενότητα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί πριν οι Ορθόδοξοι μεταξύ τους ήταν σχεδόν άγνωστοι. Και βέβαια ενδιαφέρθηκε για τον διάλογο με την οικουμένη, γεγονός που φαίνεται ότι συγκινεί και την Ρωσική Εκκλησία, η οποία, εν πολλοίς, βαδίζει στα χνάρια του...
Άρα, αγαπητοί “αντι-οικουμενιστές” και “αντιπατριαρχικοί” καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσετε πως δεν προφέρετε σωστά την πραγματικότητα και επομένως το μόνο που μένει είναι να καταντάντε απλώς θλιβεροί και πολλάκις κωμικοί... Κρίμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: