Κυριακή, 30 Μαΐου 2010

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου : «Όποιου δεν αρέσει, να μείνει σπίτι του». « Η συντριπτική πλειοψηφία της Συνόδου θα είναι παρούσα»

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β΄ απάντησε σε όσους από τους αρχιερείς προτίθενται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, και δεν θα παραστούν στην επίσημη υποδοχή του Πάπα Βενέδικτου στην Πάφο ή κατά την υποδοχή του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

«Δεν είμεθα λιγότερο Ορθόδοξοι ούτε από τον Άγιο Λεμεσού ούτε από τον Άγιο Κυρηνείας ή από οποιονδήποτε άλλο και οφείλουν να το καταλάβουν, διαφορετικά θα απομονωθούν και θα μείνουν μόνοι τους», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Αν επιθυμούν να μείνουν μόνοι τους, ας μείνουν», πρόσθεσε ο Μακαριότατος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσιογραφικές πληροφορίες με βάση τις οποίες τα βήματα του Μητροπολίτη Λεμεσού, ο οποίος θα απουσιάσει από την τελετή υποδοχής του Πάπα Βενέδικτου, θα ακολουθήσουν οι Μητροπολίτες Κυρηνείας, Τριμυθούντος, Καρπασίας και Αμαθούντος.

«Στην Εκκλησία υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει ελευθερία λόγου και μπορεί ο καθένας να λέει την άποψή του, αλλά δεν μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του. Αποφασίζει η Σύνοδος και η απόφαση της Συνόδου είναι υποχρεωτική για όλους. Αν θέλουν την Εκκλησία να στέκει ψηλά και να ομονοεί και να κατευθύνει σωστά το λαό μας, οφείλουν να πειθαρχούν στις αποφάσεις της Συνόδου», είπε. Και πρόσθεσε: «Η Εκκλησία είναι δίκαιη, αλλά αυστηρή. Όποιου δεν αρέσει, να μείνει στο σπίτι του. Αυτή είναι η άποψη η δική μου».

Ερωτηθείς για την εγκύκλιο που εξεδόθη για την επίσκεψη του Πάπα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως την υπέγραψαν όλοι και ήταν όλοι ομόφωνοι, «γιατί είπαμε να απευθυνθούμε στο λαό μας για να μην τον παραπλανήσει κανείς και κακώς, χείριστα, έπραξε ο Άγιος Λεμεσού που έκαμε δηλώσεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «o ίδιος να πιστεύει ό,τι θέλει δικαιούται, αλλά δεν δικαιούται να βγαίνει στα ΜΜΕ και να σκανδαλίζει το λαό μας. Αυτήν τη στιγμή εκείνος έκαμε σκανδαλισμό και όχι ο Πάπας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πώς σκέφτεται να αντιδράσει εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως η Εκκλησία αποφασίζει συνοδικώς και δεν έχει καμία έγνοια ότι η Σύνοδος δεν θα αποφασίζει εκάστοτε σωστά.

«Όντως υπάρχουν μερικοί που διαφοροποιούν τις απόψεις τους, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ό,τι τους κατέβει. Οφείλουν πειθαρχία στη Σύνοδο. Πολλές φορές και εγώ δεν συμφωνώ με κάτι που θέλει η πλειοψηφία, αλλά πείθομαι στην απόφαση της πλειοψηφίας. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Αν θέλουν μπορούν να μείνουν στις Μητροπόλεις τους. Αν θέλουν να απομονωθούν, ας απομονωθούν, δουλειά δική τους», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως η τακτική Σύνοδος θα γίνει προ της αφίξεως του Πάπα την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη και «άρα θα τεθεί το θέμα οπωσδήποτε».

Ποιοι θα τον υποδεχθούν

Όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, έχει αποφασιστεί από την Ιερά Σύνοδο ποιοι θα υποδεχθούν τον Πάπα στην Πάφο και ποιοι στην Αρχιεπισκοπή.

Ερωτηθείς αν μεταξύ αυτών είναι και κάποιοι από όσους αντιδρούν, απάντησε αρνητικά.

Ερωτηθείς αν οι διαφωνούντες δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως «αυτό ήταν παραδεχτό και είπαμε ως Σύνοδος: ‘ώρα σας καλή’. Δεν θέλετε να έλθετε, να μην έλθετε, διότι η συντριπτική πλειοψηφία της Συνόδου θα είναι παρούσα». «Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί βγαίνουν δημόσια να σκανδαλίσουν το λαό μας», είπε.

«Η Κυβέρνηση να τον προστατέψει»

Ερωτηθείς αν οι τοποθετήσεις Συνοδικών κατά της επίσκεψης Πάπα μπορεί να ενθαρρύνουν επεισόδια από λαϊκούς, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσότομος ανέφερε: «Πιστεύω ναι, μπορούν να πάρουν θάρρος αλλά δεν ανησυχώ γιατί ο Πάπας είναι προσκεκλημένος της Κυβέρνησης και οφείλει η Κυβέρνηση να προστατέψει τον φιλοξενούμενο. Δεν έχω καμίαν ανησυχία γιατί μπορεί ο άλλος να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά και δεν έχει δικαίωμα να πάει να προσβάλει κάποιον φιλοξενούμενο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες. Εκτός αν θέλουν αναμέτρηση με την Αστυνομία. Τότε θα την έχουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: