Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Πληροφορίες εμφανίζουν τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο να μεσολαβεί για συνάντηση Πάπα-Πατριάρχη Μόσχας

Σύμφωνα με τη σημερινή ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Times, ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Χρυσόστομος Β', προσπαθεί να διευθετήσει συνάντηση του Πάπα Βενέδικτου με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που προέρχεται από τον ανταποκριτή της εφημερίδας στη Ρώμη, Richard Owen, ο Αρχιεπίσκοπος προσπάθησε ανεπιτυχώς να διευθετήσει συνάντηση του Πάπα με τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξέι.

Η ανταπόκριση, που αποδίδει τα πιο πάνω σε δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου αυτή τη βδομάδα, χωρίς να διευκρινίζει πού έγιναν αυτές οι δηλώσεις, αναφέρεται σε εντεινόμενες εικασίες ότι η επίσκεψη του Πάπα στη νήσο στις 2-6 Ιουνίου για διεξαγωγή συνομιλιών με Ορθοδόξους «μπορεί να οδηγήσει στην από μακρού αναμενόμενη συνάντηση κορυφής του Ποντίφικα με το Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο I για την επούλωση του σχίσματος διάρκειας 11 τώρα αιώνων μεταξύ της δυτικής και της ανατολικής εκκλησίας του χριστιανισμού».

Οι νεότερες ελπίδες για την πραγματοποίηση της συνάντησης, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στηρίζονται σε ένα συμφιλιωτικό μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας που παρέδωσε στον Ποντίφικα ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, Διευθυντής του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων στο Ρωσικό Πατριαρχείο. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων επισκέφθηκε το Βατικανό με την ευκαιρία ενός κοντσέρτου ρωσικής μουσικής στο οποίο παρευρέθη και ο Ποντίφικας. Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Ιλαρίων είπε ότι μεταξύ Ρώμης και Μόσχας υπάρχουν ακόμη διαφορές περιλαμβανομένου και του θέματος Ελλήνων καθολικών στη δυτική Ουκρανία . «Ο Θεολογικός Διάλογος έχει ακόμη μεγάλη απόσταση να καλύψει», είπε. Η πραγματοποίηση μιας συνάντησης Κορυφής, όμως, αποτελεί ελπίδα και επιθυμία μας και πρέπει να εργασθούμε γι’ αυτή. Μια τέτοια συνάντηση θα είναι και ένδειξη της πρόθεσης να ωθήσουμε τις σχέσεις μας προς τα εμπρός».

Η ανταπόκριση του Οουεν αναφέρεται και στην έκκληση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου να επικρατήσει ηρεμία κατά την επίσκεψη του Ποντίφικα και να μη ληφθούν υπόψη προκλητικές κινήσεις από ανεύθυνα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: