Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος: «Ας μην είμαστε δέσμιοι του παρελθόντος»

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου σε σημερινή συνεδρίαση της ασχολήθηκε με την επίσκεψη στην Κύπρο του Πάπα Βενέδικτου 16ου τον προσεχή Ιούνιο και αποφάσισε να καλέσει με εγκύκλιό της το λαό να την αντικρίσει στο πλαίσιο της ευγένειας και μακριά από φανατισμούς και αντιεκκλησιαστικές εκδηλώσεις. Επίσης, αποφασίστηκε όπως αντιπροσωπεία της παρευρεθεί στην άφιξη του Ποντίφικα στην Πάφο και στην επίσκεψή του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή στη Λευκωσία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε: «Είπαμε, χωρίς να δεχόμαστε τις κακοδοξίες που έχει, χωρίς να παραβλέπουμε τις διαφορές που μας χωρίζουν, χωρίς να παραγράφουμε και τα δεινά ως κυπριακός λαός που υπεστήκαμε ως Ορθόδοξοι κατά τους χρόνους της Λατινοκρατίας, στα πλαίσια της ευγένειας πρέπει να υποδεχθούμε τον Πάπα όπως αξίζει σε κάποιον επίσημο επισκέπτη της νήσου μας».

«Να μην ξεχνούμε» συνέχισε «πως δεν θα πρέπει να είμαστε δέσμιοι του παρελθόντος. Θα ζητήσουμε από τον Πάπα τη βοήθεια του και για τις συλημένες, καταστρεμμένες εκκλησίες μας, αλλά και τη βοήθεια του για τη λύση του εθνικού μας θέματος. Να εκτιμήσουμε το γεγονός ότι δεν θα επισκεφτεί τα κατεχόμενα, γνωρίζει τις ευαισθησίες μας, ούτε θα πάει στο χώρο αποβίβασης των Αποστόλων στη Σαλαμίνα, ούτε θα επισκεφτεί τα Μαρωνίτικα χωριά και αυτό πρέπει να το εκτιμήσουμε. Και σε ένα κόσμο που οι χριστιανοί κινδυνεύουμε να γίνουμε μειοψηφία απέναντι των πιστών των άλλων θρησκειών πρέπει να έχουμε μία διαφορετική αντίκριση. Ούτε τις κακοδοξίες του θα δεχτούμε, ούτε θα τις επιδοκιμάσουμε», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει τις όποιες αντιδράσεις του κόσμου η Εκκλησία, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε πως ο Πάπας είναι κυρίως προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση έχει τον τρόπο και τα μέσα για να επιβάλει την τάξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: