Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ ΟΜΗΡΟΣ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ...


Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Μωυσή Κωνσταντίνη, στις 20 Ιανουαρίου 2010, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καταδίκασε απερίφραστα την απόπειρα εμπρησμού της συναγωγής των Χανίων.
«Μετά πολλής λύπης επληροφορήθημεν εν τω Οικουμενικώ Πατριαρχείω περί της νέας αποπείρας εμπρησμού του κτηρίου της Εβραϊκής Συναγωγής εν τη Παλαιά Πόλει των Χανίων», αναφέρει ο κ. Βαρθολομαίος στην επιστολή του και τονίζει: "καταδικάζομεν την πράξιν αυτήν, ως και πάσαν ενέργειαν βίας και τρομοκρατίας και δη εναντίον τόπων λατρείας του Θεού και εκφράζομεν υμίν την βαθείαν συμπάθειαν της καθ΄ ημάς Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και ημών προσωπικώς επί τω θλιβερώ γεγονότι τούτο, ευχόμεθα δε όπως ο Θεός διαφυλάττει υμάς και την εν Ελλάδι Εβραϊκήν Κοινότητα από πάσης προσβολής", καταλήγει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Με μετέπειτα ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου συντάσσεται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που καταδίκασε την επίθεση στη Συναγωγή. Στην ανακοίνωσή της η Μητρόπολη "απευθυνόμενη προς την Εβραϊκή Κοινότητα και την Χανιώτικη Κοινωνία καταδικάζει τον βανδαλισμό, ο οποίος δεν συνάδει με το ήθος και την ιστορία μας ως λαού φιλήσυχου και ευγενικού.
Το παρελθόν μας έχει διδάξει την ευγένεια και αυτοθυσία πολλών ανθρώπων προγόνων μας και δη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι πολλάκις τιμωρήθηκαν γιατί περιέθαλψαν ανθρώπους που η ιστορία απεδείκνυε ότι είναι εβραϊκής καταγωγής, πόσο δε μάλλον εμείς οι νεώτεροι οφείλουμε να σεβαστούμε τον τόπο λατρείας κοινωνικής ομάδος που βρίσκεται στον τόπο μας.
Πέραν των ανωτέρω η πράξη αυτή προσβάλει τα χρηστά ήθη, την ευγένεια προς ανθρώπους συμπολίτες μας με Ελληνική ιθαγένεια. Προάγει την κοινωνική διάσπαση, την ανασφάλεια, την κοινωνική διαταραχή και εν τέλει κατηγορούμαστε ως Εθνικιστές πράγμα που δεν συμβαίνει στον τόπο μας.
Με τις σκέψεις αυτές και πάλι καταδικάζουμε το γεγονός πυρπολισμού, το χαρακτηρίζουμε ως βαρβαρότητα και καλούμε την κοινωνία των Χανίων με τη θαυμαστή ιστορία που φέρει στους ώμους της να καταδικάσει και αυτή το γεγονός το οποίο προσβάλει όλους μας".



Η καταστροφή της Συναγωγής καταδικάστηκε, δηλ. ουσιαστικά, πρώτα και μόνον από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ούτε μεμονωμένοι Ιεράρχες ούτε η Εκκλησία της Ελλάδος καταδίκασαν το γεγονός. Άρα αυτό που προτείνει σήμερα στο σχετικό με το θέμα αυτό αφιέρωμα της Καθημερινής ο Νίκος Βατόπουλος μοιάζει ουτοπικό: "Θα περίμενε κανείς ακόμη και από την Εκκλησία της Ελλάδος, ως μια κίνηση αγάπης και συμφιλίωσης, να προσφέρει αυτό που κρίνει εκείνη στην αναστήλωση της Συναγωγής των Χανίων. Η κίνηση αυτή θα είχε μεγάλο και θετικό αντίκτυπο".
Το ερώτημα φυσικά είναι σε ποιούς θα είχε τέτοιο αντίκτυπο μια τέτοια κίνηση. Σίγουρα πάντως όχι στον "πιστό λαό", ήτοι τους κατ' επάγγελμα θρησκευομένους, οι οποίοι κατέχονται από "φοβικά σύνδρομα που αναπαράγουν τον φαύλο κύκλο του μίσους και της αδιαλλαξίας, ορθώνοντας νέα αλλότρια «τείχη»" κάθε φορά, όπως σωστά επισημαίνει ο Δημήτρης Μαριδάκης.
Ο "πιστός λαός", με τον εθνικισμό για πατριωτική σημαία, θα κατασπάραζε μια Εκκλησία που θα τολμούσε μια τέτοια γενναία κίνηση. Και στην Ελλάδα, δυστυχώς, οι εκκλησιαστικοί μας ταγοί υπολογίζουν το "θρησκευτικό κόστος" για να διάγουν τον βίο τους αμέριμνοι. Άρα ούτε καν καταδίκη πράξεων φανατισμού για να μην έχουμε μπελάδες με τους "πιστούς " μας.
Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και με τις άλλες Εκκλησίες που συμβιώνουν με το διαφορετικό και πρέπει να συνυπάρχουν ειρηνικά με την ετερότητα καθημερινά και άρα σέβονται και συμπαρίστανται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: