Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

Κύπρος- Ο Πάπας θα πάει μέσω Πάφου και θα φύγει μέσω Λάρνακας


ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΤΕΙ Στο παλιό VIP η αίθουσα επισήμων αρχηγών κρατών

Ποντίφικας: Θα έρθει μέσω Πάφου και θα φύγει μέσω Λάρνακας


Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες να αξιοποιήσει πρόταση που υπέβαλε ο διαχειριστής του νέου αεροδρομίου Λάρνακας, ο οποίος θα προχωρήσει σε συμφωνία ενοικίασης του υφιστάμενου χώρου VIP στο παλιό αεροδρόμιο για εξυπηρέτηση ιδιωτικών αεροσκαφών, το οποίο - αφού αναβαθμιστεί, ανακαινιστεί και εκσυγχρονιστεί στα κατάλληλα επίπεδα - θα παραχωρηθεί στο κράτος προς χρήση για αίθουσα επισήμων αρχηγών κρατών.
Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μετά από συνεδρία του υπουργικού, προσθέτοντας πως «στη συζήτηση του όλου θέματος αναζητήθηκαν δύο λύσεις». Εξήγησε ότι «η μια αφορούσε την ανέγερση νέας αίθουσας και η δεύτερη λύση αφορούσε την αξιοποίηση και τη χρήση της αίθουσας που υπάρχει στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας». Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «μετά από ενδελεχή μελέτη των επιλογών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να αξιοποιήσει πρόταση που υπέβαλε ο διαχειριστής του νέου αεροδρομίου ο οποίος, βάσει του επιχειρηματικού σχεδίου του συμβολαίου παραχώρησης, θα προχωρήσει σε συμφωνία ενοικίασης του υφιστάμενου χώρου VIP στο παλιό αεροδρόμιο για εξυπηρέτηση ιδιωτικών αεροσκαφών».
Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, μέρος αυτού του χώρου - αφού αναβαθμιστεί, ανακαινιστεί και εκσυγχρονιστεί στα κατάλληλα επίπεδα - θα παραχωρηθεί στο κράτος προς χρήση για αίθουσα επισήμων αρχηγών κρατών». Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «το κράτος θα παρέχει υπηρεσίες για τη λειτουργία του χώρου ως σημείου εισόδου-εξόδου στη χώρα, μιας και αυτή η λύση είναι η πιο γρήγορη και στοιχίζει πολύ λιγότερο από τις επιλογές που έχουμε συζητήσει». Πρόσθεσε ότι «στη συζήτηση για δημιουργία ενός νέου χώρου, το υπολογιζόμενο κόστος ήταν πέραν των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ και τα λειτουργικά έξοδα θα ανέρχονταν στις 280 χιλιάδες ευρώ ετησίως, ενώ με την παρούσα διευθέτηση – πέραν από το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία θα γίνει πιο γρήγορα – υπολογίζεται ότι, με τις υπηρεσίες που θα παρέχει το κράτος για τη λειτουργία του χώρου ως σημείου εισόδου -εξόδου στη χώρα, δηλαδή, αστυνόμευση, τελωνεία κ.λπ., το κόστος θα ανέρχεται στις 300 χιλιάδες ευρώ ετησίως».
Επεσήμανε ότι «έναντι αυτής της εξυπηρέτησης που θα προσφέρει, το κράτος θα εισπράττει ετήσιο τέλος ύψους περίπου 50 χιλιάδων ευρώ, δηλαδή το κόστος θα ανέρχεται περίπου στις 250 χιλιάδες ευρώ». Όλα αυτά, είπε ο εκπρόσωπος, θα γίνουν με στόχο «να αντιμετωπίσουμε μια ανάγκη που, δυστυχώς, δεν είχε προβλεφθεί προηγουμένως, ώστε να καλυπτόταν από το νέο αεροδρόμιο Λάρνακας».Ερωτηθείς ποιοι είναι οι χρονικοί ορίζοντες για την παράδοση της αίθουσας, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι «ο στόχος είναι πριν από την έλευση του Ποντίφικα στην Κύπρο, δηλαδή πριν τον ερχόμενο Ιούνιο, να είμαστε έτοιμοι». Σε άλλη ερώτηση, για το γεγονός ότι ο Ποντίφικας θα φθάσει στην Κύπρο μέσω Πάφου, ο εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά, πρόσθεσε ωστόσο ότι ο πάπας Βενέδικτος θα αναχωρήσει από το νησί μέσω Λάρνακας.
«ΑΛΗΘΕΙΑ» - 24 Φεβρουαρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: