Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Καβάλα - Μεγάλο διαχριστιανικό συνέδριο στα βήματα του Αποστόλου Παύλου

ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
-Μεγάλο διαχριστιανικό συνέδριο στα βήματα του Αποστόλου Παύλου

Ο οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έκανε δεκτή την επίσημη πρόσκληση των φορέων που πήγαν με επικεφαλής των μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, τον υπερνομάρχη Ξάνθης - Καβάλας - Δράμας, το νομάρχη, τον δήμαρχο Καβάλας τον δήμαρχο Φιλίππων και άλλους παράγοντες της πόλης, του υπέβαλλαν το αίτημα να επισκεφθεί το νομό Καβάλας. Όπως είπαν λόγω του επιβαρυμένου προγράμματος του πατριάρχη η επίσκεψη θα γίνει τον Μάιο του 2011, ενώ θα συνδυαστεί και με την διοργάνωση μεγάλου διαχριστιανικού συνεδρίου στην Αγία Λυδία την ημέρα της γιορτής, στους Φιλίππους Καβάλας. Για το θέμα μίλησαν στον «Χ» ο νομάρχης Θεόδωρος Καλλιοντζής και ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΛΙΟΝΤΖΗΣ:«Ήταν μια σκέψη η οποία συζητείτο εδώ και πάρα πολύ καιρό, μεταξύ εμού και του σεβασμιότατου μητροπολίτη Προκοπίου. Δεν ήταν μόνο να εγκαινιάσει το συνεδριακό κέντρο της Λυδίας, το οποίο η νομαρχία Καβάλας ως φορέας υλοποίησης ολοκλήρωσε και παραχωρείται στην μητρόπολη Φιλίππων για λειτουργία, ήταν μια δεύτερη ιδέα που δημιουργήθηκε όταν με τον μητροπολίτη είχαμε προσκληθεί και παραβρεθήκαμε σε ένα διαθρησκειακό συνέδριο στην Σμύρνη, πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, όπου παραβρισκόταν και ο πατριάρχης μας. Είπαμε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο συγκεκριμένο συνεδριακό κέντρο, ταυτόχρονα με τα εγκαίνιά του. Το θετικό κι ευχάριστο είναι ότι ο πατριάρχης δέχτηκε την πρόσκληση μας, ώστε να είναι παρών και να εγκαινιάσει το συνεδριακό κέντρο, αλλά ταυτόχρονα ζητήσαμε να υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε να προετοιμαστεί το πρώτο εν Ελλάδι διαχριστιανικό συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στο εν λόγω συνεδριακό κέντρο που βρίσκεται δίπλα από το βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, με θέμα την επιστολή προς Φιλιππισίους του Αποστόλου Παύλου. Είναι μια χρυσή ευκαιρία για εμάς, ώστε να αναδείξουμε την έλευση του Αποστόλου Παύλου για πρώτη φορά στην Ευρώπη, στους Φιλίππους, την βάπτιση της πρώτης Ευρωπαίας χριστιανής, της Αγίας Λυδίας, ώστε και το εκκλησίασμα να επωφεληθεί από την παρουσία του παναγιοτάτου, αλλά ταυτόχρονα οι Φίλιπποι, το βαπτιστήρι της Λυδίας, να αναδειχτούν ως ένα σημαντικό σημείο από τα βήματα του Αποστόλου Παύλου ώστε να γίνει γνωστό ως προσκύνημα του Χριστιανισμού.
Ένα σημείο θρησκευτικού τουρισμού για όλη την Ευρώπη, για όλο τον χριστιανικό κόσμο.
-Κάνουμε ανάλογες προσπάθειες, συμμετέχουμε ως νομαρχία Καβάλας και είμαστε οι μόνοι από την Ελλάδα συνήθως, που συμμετέχουμε στην έκθεση θρησκευτικού τουρισμού στην Ρώμη. Φέτος για πρώτη φορά το Βατικανό ήταν που διοργάνωσε την έκθεση θρησκευτικού τουρισμού, συμμετείχαμε στην Φότζια, στον Μαϊντζ της Γερμανίας, έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις στο εξωτερικό με την βοήθεια μητροπολιτών της εκκλησίας μας, ώστε να αναδείξουμε τους Φιλίππους ως ένα σημαντικό σημείο, από τα βήματα που ακολούθησε ο Απόστολος Παύλος στην Ευρώπη».
Σε ανάλογο κλίμα και οι δηλώσεις του δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή που τον συναντήσαμε στην Κωνσταντινούπολη. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να έρθει ο παναγιότατος στην Καβάλα. Θα είναι πολύ μεγάλη και ευτυχής συγκυρία γιατί πραγματικά έχουμε να του δείξουμε τις προσπάθειες που κάνουμε για την εκπλήρωση του χριστιανικού μηνύματος και σε κάθε περίπτωση για να ικανοποιηθεί και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της εκκλησίας μας, επειδή πραγματικά η έλευση και η παρουσία του στην περιοχή μας, θα σημάνει πάρα πολλά για τους πιστούς της Καβάλας και της περιοχής.
Η Λυδία είναι το προσκύνημα του Αγίου Παύλου, ο πρώτος τόπος που πέρασε ο χριστιανισμός προς την Ευρώπη. -Εμείς υπερηφανευόμαστε γιατί πραγματικά μας έλαχε αυτή η θεία δωρεά, ο Απόστολος Παύλος και περπάτησε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, στα δικά μας χώματα. Έχουμε το μνημείο του Απόστολου Παύλου που υπάρχει κοντά στο λιμάνι, η μητρόπολη και το βαπτιστήριο της Λυδίας στον δήμο Φιλίππων, θεωρούμε ότι πραγματικά είναι μια πολύ σημαντική περιοχή για τον χριστιανισμό, αλλά και για κάθε θρησκεία, αφού έτσι και αλλιώς είναι γνωστό ότι ο παναγιότατος είναι υπέρ του διαθρησκειακού διαλόγου, αλλά και από την άλλη είναι υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι ένας πραγματικά περιβαλλοντολόγος ιερωμένος, ο οποίος έχει συνδέσει το μήνυμα της χριστιανικής πίστης με την ανάγκη σήμερα να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε το περιβάλλον που μας το χάρισε, σύμφωνα με την θρησκεία, ο Θεός και θα πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, για να το παραδώσουμε και εμείς στις επόμενες γενεές.
Άρα βλέπουμε μια οικουμενική αποστολή, από διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, από διαφορετικούς φορείς, ο νομάρχης, δήμαρχοι…
-Γενικά είναι μια πολυπληθής αποστολή, θέλαμε να δώσουμε το μήνυμα ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα κομματικά, είμαστε υπέρ του καλού του τόπου μας και πραγματικά η έλευση του παναγιότατου στην Καβάλα θα είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του αιώνα μας, για την πόλη της Καβάλας». Οι φορείς της γειτονικής πόλης επέστρεψαν περιχαρείς από την βασιλίδα των πόλεων, αφού ο στόχος επετεύχθη.
«ΧΡΟΝΟΣ»- 23.02.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: