Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Φιλομονοφυσιτικές δράσεις του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄


Η επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μας ενημερώνει για τη «θερμή υποδοχή που επεφύλαξε την 18η Φεβρουαρίου 2010 στην ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β΄ ο Μακ.Πατριάρχης της Αιθιοπικής Εκκλησίας κ.κ.Παύλος στην Αντίς Αμπέμπα».
Συνεχίζει δε η ιστοσελίδα του Πατριαρχείου ενημερώνοντάς μας ότι «καλοσωρίζοντας τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο Μακ.κ. Παύλος εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση αυτή.....
Και επεσήμανε ότι «η συνεργασία και ο διάλογος μεταξύ θρησκευτικών ηγετών είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη και την ευημερία στον κόσμο». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας Ελλήνων και Αιθιόπων.
Ευχαριστώντας για την υποδοχή, η ΑΘΜ αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας όλων για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο καθώς επίσης και για την αντιμετώπιση του οικολογικού προβλήματος.
Ο Μακαριώτατος τίμησε τον Πατριάρχη της Αιθιοπίας, απονέμοντάς του τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου, την ανώτατη τιμητική διάκριση του Πατριαρχικού Θρόνου των Αλεξανδρέων. Επίσης τον προσεκάλεσε να επισκεφθή επισήμως το παλαίφατο Πατριαρχείο».


Εξάλλου όπως μας πληροφορεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κατά τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στην Αντίς Αμπέμπα με την παρουσία του Πατριάρχη Θεοδώρου «παρέστησαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Πατριάρχη της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Παύλου». «Ευχαριστώντας την Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Πατριάρχη της, Παύλο, για την καλή συνεργασία που έχουν με τον Μητροπολίτη Αξώμης Πέτρο, ο κ. Θεόδωρος προσέφερε από ένα εγκόλπιο στους δύο Αιθίοπες Ιεράρχες που παρέστησαν στην πανηγυρική θεία λειτουργία».
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται τους αναθεματισμούς που περιέχει το Συνοδικόν της Ορθοδοξίας εναντίον των αιρετικών μονοφυσιτών. Η «Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία» είναι μία από τις μονοφυσιτικές «εκκλησίες» που συνεχίζουν την αιρετική διδασκαλία την οποία οι άγιοι Πατέρες καταδίκασαν με την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο. Αντί αναθεματισμών όμως ο σύγχρονος «Πατήρ» της Αλεξανδρείας, ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄, ανταλλάσσει δώρα, συμπροσεύχεται και απονέμει Μεγαλόσταυρους στους αιρετικούς μονοφυσίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: