Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Αποχαιρετιστήριες ομιλίες του Πάπα Βενέδικτου και του Κύπριου Προέδρου στο αεροδρόμιο της Λάρνακας(06/06/2010)

Ομιλία του Πάπα Βενέδικτου κατά την αναχώρησή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας(06/06/2010)

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι

Έφτασε η ώρα να σας αφήσω, μετά το σύντομο αλλά εποικοδομητικό Αποστολικό Ταξίδι μου στην Κύπρο.

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όλα όσα έχετε κάνει εσείς, η Κυβέρνηση σας και οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, ώστε να καταστεί η επίσκεψη μου τόσο αξιομνημόνευτη και επιτυχημένη.

Καθώς αναχωρώ από τις ακτές σας, όπως πολλοί προσκυνητές πριν από μένα θυμάμαι και πάλι πώς η Μεσόγειος αποτελείται από ένα πλούσιο ψηφιδωτό ανθρώπων με τον ξεχωριστό τους πολιτισμό και την ομορφιά τους, τη ζεστασιά και την ανθρωπιά τους. Ταυτόχρονα όμως, παρά την πραγματικότητα αυτή, οι συγκρούσεις και οι αιματοχυσίες δεν είναι άγνωστες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως τραγικά διαπιστώσαμε πρόσφατα. Ας διπλασιάσουμε όλοι τις προσπάθειες μας, ώστε να οικοδομήσουμε μια πραγματική και διαρκή ειρήνη για όλους τους λαούς της περιοχής.

Πρόσθετα με αυτό τοv γενικό στόχο, η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στην προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας. Λόγω του αγώνα σας για την ειρήνη στις δικές σας εστίες και για την ευημερία των γειτόνων σας είστε σε καλύτερη θέση να ακούσετε και να κατανοήσετε όλες τις πλευρές των πολλών πολύπλοκων θεμάτων και να βοηθήσετε τους λαούς να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλο. Η διεθνής κοινότητα, κύριε Πρόεδρε, παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον και ελπίδα την πορεία που ακολουθείτε, και σημειώνω με ικανοποίηση όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για να επέλθει ειρήνη για το λαό σας και για ολόκληρο το νησί.

Καθώς ευχαριστώ τον Θεό για τις ημέρες αυτές κατά τις οποίες έγινε η πρώτη συνάντηση της καθολικής κοινότητας στην Κύπρο με τον διάδοχο του Πέτρου στον ίδιο τους τον τόπο, θυμάμαι επίσης με ευγνωμοσύνη τις συναντήσεις μου με άλλους ηγέτες των Χριστιανών, ιδιαίτερα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ και άλλους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Κύπρου, τους οποίους ευχαριστώ για την αδελφική τους υποδοχή. Ελπίζω ότι η επίσκεψη μου εδώ θα θεωρηθεί ως ένα ακόμη βήμα στο δρόμο που άνοιξε ο εναγκαλισμός στην Ιερουσαλήμ του αείμνηστου Πατριάρχη Αθηναγόρα και του σεβάσμιου προκατόχου μου Πάπα Ιωάννη Παύλου του Έκτου. Τα πρώτα τους προφητικά βήματα από κοινού μάς δείχνουν το δρόμο που πρέπει κι εμείς να βαδίσουμε. Έχουμε θεϊκό κάλεσμα να είμαστε αδέλφια, περπατώντας πλάι-πλάι στην πίστη, ταπεινά, ενώπιον του παντοδύναμου Θεού, και με άρρηκτους δεσμούς στοργής ο ένας για τον άλλον. Καλώντας τους αδελφούς Χριστιανούς να συνεχίσουν αυτό το ταξίδι, τους διαβεβαιώνω ότι η Καθολική Εκκλησία, με τη χάρη του Θεού, θα επιδιώξει το στόχο της τέλειας ενότητας εν φιλανθρωπία μέσω μιας ολοένα βαθύτερης εκτίμησης για όσα είναι προσφιλή για τους Καθολικούς και τους Χριστιανούς.

Εκφράζω για άλλη μια φορά την ειλικρινή ευχή και προσευχή ότι μαζί, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, θα αποτελέσουμε το προζύμι για την ειρήνη και τη συμφιλίωση ανάμεσα στους Κυπρίους και θα λειτουργήσουμε ως παράδειγμα για άλλες χώρες.

Επιτρέψτέ μου τέλος, κύριε Πρόεδρε, να ενθαρρύνω εσάς και την Κυβέρνηση σας στα υψηλά σας καθήκοντα. Όπως γνωρίζετε, ανάμεσα στις πιο σημαντικές σας αποστολές είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας για όλους τους Κυπρίους. Με την παραμονή μου τις τελευταίες μέρες στην Αποστολική Νουντσιατούρα, η οποία τυγχάνει να βρίσκεται στη νεκρή ζώνη των Ηνωμένων Εθνών έχω αποκομίσει ο ίδιος μια μικρή εικόνα της θλιβερής διαίρεσης του νησιού και έμαθα επίσης για την απώλεια μεγάλου μέρους μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Άκουσα ακόμη Κυπρίους από τον βορρά οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν υπό συνθήκες ειρήνης στα σπίτια τους και στους χώρους λατρείας τους, και έχω συγκινηθεί βαθύτατα από τις εκκλήσεις τους. Σίγουρα η αλήθεια και η συμφιλίωση μαζί με τον σεβασμό είναι το ισχυρότερο θεμέλιο για το ενωμένο και ειρηνικό μέλλον αυτού του νησιού, και για τη σταθερότητα και ευημερία ολόκληρου του λαού του. Πολλά έχουν επιτευχθεί προς αυτό τον σκοπό μέσω ουσιαστικού διαλόγου τα τελευταία χρόνια, παρότι πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν για υπέρβαση της διαίρεσης. Προτρέπω εσάς και τους συμπολίτες σας να εργαστείτε υπομονετικά και αταλάντευτα με τους γείτονες σας για οικοδόμηση ενός καλύτερου και πιο σίγουρου μέλλοντος για τα παιδιά σας. Στην πορεία σας αυτή, να είστε βέβαιοι για τις προσευχές μου για ειρήνη σε ολόκληρη την Κύπρο.

Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί φίλοι,

Με αυτά τα λίγα λόγια σας αποχαιρετώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι ο Τριαδικός Θεός και η Παναγία να σας ευλογούν πάντα. Χαίρετε! Ειρήνη μαζί σας.

…………………………………………………………………………………………………………...............................

Αποχαιρετιστήρια ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά την αναχώρηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ από την Κύπρο, στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Άγιε Πατέρα,

Θελήσατε να αφιερώσετε στην Κύπρο και στο λαό μας τρεις αξέχαστες ημέρες. Έχουμε συνηθίσει τη γαλήνια παρουσία Σας, το σθεναρό και καθαρό λόγο Σας. Λυπούμαστε πραγματικά που η επίσκεψή Σας ολοκληρώνεται. Ελπίζουμε, όμως, ότι θα φέρετε πάντα στην καρδιά Σας την Κύπρο, τις πληγές και τις ελπίδες της.

Για μας τους Κύπριους το ταξίδι αυτό αποτελεί ιστορικό γεγονός ανεπανάληπτης αξίας, που έρχεται επιπλέον να χαρίσει ιδιαίτερο κύρος στους εορτασμούς της πεντηκοστής επετείου της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όλοι οι Κύπριοι είδαν στο πρόσωπό Σας τον αγγελιαφόρο της ειρήνης και ένα θερμό υποστηρικτή της ισότητας. Το ταξίδι Σας, Επίσκοπε της Αρχαίας Εκκλησίας της Ρώμης, υπήρξε βίωμα πνευματικό για τους καθολικούς Κυπρίους, καθώς και τους ξένους εργαζόμενους καθολικούς που είχαν την ευκαιρία να χαιρετίσουν από κοντά με περισσή ευλάβεια τον Ποιμένα τους.

Για εμένα προσωπικά ήταν πραγματική τιμή και μεγάλη χαρά να Σας υποδεχθώ στη χώρα μας. Σας ευχαριστώ για την ικανοποίηση που μας προσφέρατε με την παρουσία σας στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Κυβέρνησή μου.

Σας διαβεβαιώ ότι έχουμε πρόθεση να επεκτείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Αγία Έδρα σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στην αναπτυξιακή βοήθεια. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι μας, ο καθένας στον τομέα του, οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας, όπως προτρέπετε και στην εγκύκλιο για την κοινωνική αλληλεγγύη Deus Caritas Est. Είμαστε μέτοχοι του ιδίου οράματος για ένα κόσμο πιο ειρηνικό, πιο ελεύθερο και πιο δίκαιο χωρίς πεινασμένους και φτωχούς που δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά, όπως το πόσιμο νερό και η ιατρική φροντίδα.

Θέλω, για μια ακόμα φορά, να σας ευχαριστήσω για τη σταθερή στήριξη που παρέχετε στον αγώνα μας για επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα επανενώνει τον τόπο μας, στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω, επίσης, να σας ευχαριστήσω για την ευαισθησία την οποία επιδεικνύετε όσον αφορά στο θέμα της συνεχιζόμενης καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, στις κατεχόμενες από τον τουρκικό στρατό περιοχές. Ο αγώνας που διεξάγουμε είναι για την επανένωση του τόπου μας και για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

Σας ευχαριστώ εκ νέου, Άγιε Πατέρα, για την επίσκεψή Σας στην Κύπρο. Αναμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία το λόγο Σας. Τώρα, όμως, είμαστε συγκινημένοι για τη φιλία Σας και την αλληλεγγύη που επιδεικνύετε προς το λαό της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: