Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010

Οι δύο ομιλίες του Πάπα Βενέδικτου κατά την πρώτη του ημέρα στην Κύπρο

Ομιλία του Πάπα Βενέδικτου XVI κατά την τελετή υποδοχής του στο Αεροδρόμιο Πάφου

04/06/2010

Χαίρετε! Ειρήνη μαζί σας! Είναι μεγάλη η χαρά μου που είμαι σήμερα μαζί σας.

Κύριε Πρόεδρε είμαι ευγνώμων για την ευγενή σας πρόσκληση να επισκεφθώ την Κυπριακή Δημοκρατία. Εκφράζω τις θερμές μου ευχές σε εσάς, στην Κυβέρνηση και στο λαό αυτού του κράτους και ευχαριστώ για τη θερμή σας υποδοχή. Επίσης θυμάμαι με ευγνωμοσύνη την πρόσφατη επίσκεψή σας στο Βατικανό και προσβλέπω στη συνάντηση μας αύριο στη Λευκωσία.

Η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι περήφανων αρχαίων πολιτισμών θρησκειών, αλλά και της ιστορίας, που ακόμη διατηρούν μια δυνατή και εμφανή επιρροή πάνω στη ζωή της χώρας σας. Έχοντας πρόσφατα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυπριακή Δημοκρατία άρχισε να διαπιστώνει τα πλεονεκτήματα των στενών οικονομικών και πολιτικών δεσμών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ιδιότητα του κράτους μέλους έχει δώσει στη χώρα σας τη δυνατότητα πρόσβασης σε αγορές, τεχνολογία και τεχνογνωσία. Αναμένεται ότι η ένταξη στην ΕΕ θα οδηγήσει τη χώρα σας σε ευημερία. Αναμένεται, επίσης, ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θα εμπλουτιστεί από την πνευματική και την πολιτιστική σας κληρονομιά, η οποία αντιπροσωπεύει τον ιστορικό σας ρόλο, ευρισκόμενοι μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Ελπίζω η αγάπη που έχετε για τη χώρα σας και τις οικογένειες σας και η επιθυμία σας να ζήσετε σε αρμονία με τους γείτονες σας κάτω από τη συμπονετική προστασία του παντοδύναμου Θεού να σας εμπνέει, ώστε με υπομονή να επιλύσετε τα προβλήματα που μοιράζεστε με τη διεθνή κοινότητα, για το μέλλον του νησιού σας.

Ακολουθώντας τα βήματα των κοινών μας πατέρων στην πίστη, των Αγίων Πέτρου και Βαρνάβα, έχω έρθει ως προσκυνητής και ως υπηρέτης των υπηρετών του Θεού. Από τότε που οι Απόστολοι έφεραν το μήνυμα του χριστιανισμού σε αυτές τις ακτές, η Κύπρος έχει ευλογηθεί με μια κραταιά χριστιανική κληρονομιά. Χαιρετώ, ως αδελφός σε αυτή την πίστη, τον Μακαριότατο Χρυσόστομο Β’, Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, και προσβλέπω να συναντήσω σύντομα περισσότερα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου.

Προσβλέπω, επίσης, να χαιρετίσω και άλλους ηγέτες της Εκκλησίας της Κύπρου. Ελπίζω να ενισχύσω τους κοινούς μας δεσμούς. Επαναλαμβάνω την ανάγκη να οικοδομήσουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη και διαρκή φιλία μεταξύ όλων αυτών που λατρεύουν τον ένα Θεό.

Ως διάδοχος του Πέτρου, ιδιαίτερα χαιρετώ τους καθολικούς της Κύπρου,τους ενισχύω την πίστη τους (cf. Lk 22:32) και τους ενθαρρύνω να είναι υπόδειγμα χριστιανών και πολιτών και να έχουν ένα ολοκληρωμένο ρόλο στην κοινωνία, προς όφελος τόσο του κράτους όσο και της πολιτείας. Κατά την παραμονή μου εδώ θα σας παραδώσω το “Instrumentum Laboris”, ένα έγγραφο εργασίας εν όψει της Ειδικής Συνόδου για τη Μέση Ανατολή, της Συνόδου των Επισκόπων που θα πραγματοποιηθεί αργότερα φέτος στη Ρώμη. Αυτή η Σύνοδος θα εξετάσει πολλές πτυχές της παρουσίας της εκκλησίας στην περιοχή και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι καθολικοί (μερικές φορές σε δύσκολες συνθήκες) που ζουν εντός της Καθολικής Εκκλησίας σε ξένες κοινωνίες, προσφέροντας τη μαρτυρία και την υπηρεσία τους προς όφελος της κοινωνίας και του κόσμου. Η Κύπρος είναι επομένως το κατάλληλο μέρος για να διαδώσουμε την «εικόνα» της Εκκλησίας μας - σε μια περιοχή στη Μέση Ανατολή, όπου υπάρχει εδώ και αιώνες καθολική κοινότητα, την ενότητά μας με όλους τους χριστιανούς της περιοχής - και την πεποίθησή μας ότι οι καθολικοί έχουν αναντικατάστατο ρόλο να διαδραματίσουν για την ειρήνη και τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών της περιοχής.

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι, με αυτές τις σκέψεις, εμπιστεύομαι το προσκύνημα μου στην Παναγία, Μητέρα του Θεού και στη μεσολάβηση των Αγίων Παύλου και Βαρνάβα.

Ο Θεός ας ευλογήσει τον κυπριακό λαό. Η Παναγία ας σας προστατεύει πάντα!

Ομιλία του Πάπα Βενέδικτου XVI στην Ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Κυριακής Χρυσοπολίτισσας στην Πάφο

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί

Η χάρις και η ειρήνη ας είναι πλούσια μαζί σας» (Πέτρου Α, 1:2). Με μεγάλη μου χαρά χαιρετώ εσάς που αντιπροσωπεύετε τις διάφορες χριστιανικές κοινότητες παρούσες στην Κύπρο.

Ευχαριστώ την Αυτού Μακαριότητα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β για το ευγενικό του καλωσόρισμα, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου, τον οικοδεσπότη μας, και όλους όσοι βοήθησαν για να καταστεί δυνατή αυτή η συνάντηση. Χαιρετίζω επίσης εγκάρδια τους παρόντες χριστιανούς άλλων ομολογιών, συμπεριλαμβανομένων των Αρμενίων, Λουθεριανών και Αγγλικανών

Είναι πραγματικά μια εξαιρετική χάρις για εμάς να συγκεντρωθούμε για προσευχή στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής της Χρυσοπολίτισσας. Μόλις έχουμε ακούσει την ανάγνωση από τις Πράξεις των Αποστόλων που μας θυμίζουν ότι η Κύπρος αποτέλεσε την αφετηρία του ιεραποστολικού ταξιδιού του Αποστόλου Παύλου (Πραξ. 13:1-4). Καθοδηγούμενος από το Άγιο Πνεύμα ο Παύλος, συνοδευόμενος από τον Κύπριο Βαρνάβα και τον Μάρκο, μελλοντικός ευαγγελιστής, έφθασε για πρώτη φορά στην Σαλαμίνα όπου άρχισαν να κηρύττουν τον λόγο του Θεού στις συναγωγές. Διασχίζοντας το νησί, έφτασαν στην Πάφο όπου, κοντά σε αυτόν ακριβώς τον χώρο, κήρυξαν στην παρουσία του Ρωμαίου υποπρόξενου Σέργιου Παύλου. Έτσι ήταν από αυτόν το χώρο που το μήνυμα του Ευαγγελίου άρχισε να διαδίδεται σε όλη την επικράτεια της Αυτοκρατορίας και η Εκκλησία, που βασίζεται στο αποστολικό κήρυγμα, ήταν σε θέση να ριζώσει σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο.

Η Εκκλησία στην Κύπρο μπορεί δικαίως να είναι υπερήφανη για την απευθείας σύνδεση της με το κήρυγμα του Παύλου, του Βαρνάβα και του Μάρκου, και για την ταύτιση της με την αποστολική πίστη, μια ταύτιση που την συνδέει με όλες εκείνες τις Εκκλησίες που διατηρούν τον ίδιο κανόνα πίστης. Αυτή είναι η κοινωνία, πραγματική αλλά ατελής, που μας ενώνει ήδη, και που μας ωθεί να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να αγωνιστούμε για την αποκατάσταση αυτής της πλήρους ορατής ενότητας η οποία αποτελεί το θέλημα του Κυρίου για όλους τους πιστούς. Διότι, σύμφωνα με τα λόγια του Παύλου: «εν σώμα και εν πνεύμα καθώς, και κλήθειτε εν μια ελπίδι της κλήσεως ημών εις Κύριος, μία πίστης, εν βάπτισμα» (Eφ. 4:4-5).

Η κοινωνία της Εκκλησίας στην αποστολική πίστη είναι και δώρο και κάλεσμα για αποστολή. Στον ύμνο που μόλις έχουμε ακούσει βλέπουμε μια εικόνα της ενότητας της Εκκλησίας στην προσευχή. Όπως ο Παύλος και ο Βαρνάβας, όλοι οι Χριστιανοί πρέπει μέσα από τη βάπτιση να φέρουν προφητική μαρτυρία του Αναστάντος Κυρίου και του Ευαγγελίου, της συμφιλίωσης, του ελέους και της ειρήνης. ΄Ετσι λοιπόν η Ειδική Σύνοδος της Μέσης Ανατολής που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου των Επισκόπων τον Οκτώβριο στη Ρώμη θα συζητήσει το ζωτικό ρόλο των Χριστιανών στην περιοχή. Θα ενθαρρύνει την μαρτυρία τους στο Ευαγγέλιο και θα ενθαρρύνει το διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των Χριστιανών στην περιοχή. Οι εργασίες της Συνόδου θα εμπλουτισθούν με την παρουσία αδελφικών αντιπροσωπειών από άλλες Εκκλησίες και χριστιανικές κοινότητες της περιοχής, ως ένδειξη της κοινής μας δέσμευσης στην υπηρεσία του Λόγου του Θεού.

Η ενότητα όλων των μαθητών του Χριστού είναι ένα δώρο για το οποίο πρέπει να ικετεύσουμε τον Πατέρα με την ελπίδα ότι θα ενισχύσει την μαρτυρία στο Ευαγγέλιο, στον κόσμο του σήμερα. Ο Κύριος προσευχήθηκε για την αγιότητα και την ενότητα των μαθητών ακριβώς ίνα ο κόσμος πιστεύσει (cf.Jn 17:21). Μόλις εκατόν χρόνια πριν, στο Συνέδριο Ιεραποστολών στο Εδιμβούργο με επίγνωση ότι οι διαιρέσεις μεταξύ Χριστιανών αποτελούσαν εμπόδιο για την διάδοση του Ευαγγελίου, οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου Οικουμενικού Κινήματος. Σήμερα μπορούμε να ευχαριστούμε τον Κύριο που μέσα από το Πνεύμα Του μας οδήγησε, ειδικά στις τελευταίες δεκαετίες, να ανακαλύψουμε ξανά την πλούσια αποστολική κληρονομιά Ανατολής και Δύσης και με υπομονετικό και ειλικρινή διάλογο να βρούμε τρόπους να έρθουμε κοντά ο ένας στον άλλο, ξεπερνώντας διαφορές του παρελθόντος και προσβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Η Εκκλησία στην Κύπρο που λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης έχει συμβάλει τα μέγιστα σ΄ αυτή τη διαδικασία συμφιλίωσης. Ο δρόμος προς το στόχο της πλήρους κοινωνίας σίγουρα θα έχει δυσκολίες. Ωστόσο, η Καθολική Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου είναι δεσμευμένες να προχωρήσουν στο δρόμο του διαλόγου και την αδελφική συνεργασία. Είθε το Άγιο Πνεύμα να φωτίσει το μυαλό μας και να ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας, ώστε μαζί να φέρουμε το μήνυμα της σωτηρίας στους ανθρώπους της εποχής μας που διψούν για την αλήθεια η οποία φέρνει την αυθεντική ελευθερία και λύτρωση (cf. Jn 8:32), την αλήθεια που λέγεται Ιησούς Χριστός.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, δεν μπορώ να ολοκληρώσω χωρίς να αναφερθώ στη μνήμη των Αγίων που κόσμησαν την Εκκλησία της Κύπρου και ιδιαίτερα του Αγίου Επιφανείου, Επισκόπου Σαλαμίνος. Η ιεροσύνη είναι ένδειξη της πληρότητας της χριστιανικής ζωής, μια βαθιά εσωτερική πραότητα και υποταγή στο Άγιο Πνεύμα που μας καλεί σε συνεχή αφύπνιση και ανανέωση καθώς προσπαθούμε να είμαστε πιο κοντά στον Χριστό, τον Σωτήρα μας. Ο προσηλυτισμός και η αγιότητα είναι επίσης τα μέσα για να ανοίξουμε το μυαλό και την καρδιά μας στη βούληση του Θεού για την ενότητα της Εκκλησίας Του. Καθώς δίνουμε ευχαριστίες γι΄ αυτή τη συνάντηση και για την αδελφική αγάπη που μας ενώνει όλους ας ζητήσουμε από τους Αγίους Βαρνάβα και Επιφάνειο, τους Αγίους Πέτρο και Παύλο και όλους τους Αγίους του Θεού να ευλογήσει τις κοινότητές μας, να διατηρήσουν σ΄ εμάς την Πίστη των Αποστόλων και να οδηγήσουν τα βήματά μας στο δρόμο της ενότητας, της ευσπλαχνίας και της ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: