Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς τον Πάπα στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας (05/06/2010)

Αγιώτατε Πάπα της Πρεσβυτέρας Ρώμης, κ. Βενέδικτε,

Με αισθήματα σεβασμού και αγάπης υποδεχόμεθα Εσάς και την τιμία

Συνοδία Σας στην καθέδρα ημών. Η Εκκλησία μας έχει πορεία ζωής είκοσι αιώνων αρχομένης από το 45μ.Χ. Είναι η πρώτη εξ Εθνών Εκκλησία που ιδρύθηκε από τους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο. Κατά τη δισχιλιετή ιστορία της έγραψε σελίδες πνευματικής καρποφορίας και λαμπρότητας μετασχούσα διά πνευματοφόρων Επισκόπων σ΄ όλες τις Οικουμενικές Συνόδους, διαδραματίσασα πολλάκις και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ετιμήθη δε υπό της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου, της συνελθούσης εν Εφέσω το 431 μ.Χ., ήτις και κατοχύρωσε το Αυτοκέφαλο Αυτής διά του 8ου Κανόνος Της. Ακολούθως εκοσμήθη δια αυτοκρατορικών προνομίων, τα οποία ο Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Ζήνων, παρεχώρησε σ΄ Αυτήν. Προνόμια και δίκαια τα οποία επεκύρωσε αργότερα και η Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδος, το 691 μ.Χ. Εσχάτως, η Εκκλησία Κύπρου, ανταποκρινόμενη στα κελεύσματα των καιρών, αναδιαρθρώθηκε, με την επανασύσταση πάλαι ποτέ διαλαμψασών Μητροπόλεων και Επισκοπών, προκειμένου να εκπληρώσει την ιστορική αυτής αποστολή.

Αγιώτατε,

H Εκκλησία Κύπρου, παρ΄ όλο το ολιγάριθμο του Ποιμνίου της κατέχει περίοπτο θέση μέσα στην Ορθοδοξία και έχει αδελφικές σχέσεις με όλες τις Εκκλησίες. Εισερχόμενοι δε στον 21ο αιώνα, ο οποίος είναι αιώνας του διαλόγου,της προσέγγισης και της αλληλοκατανόησης, είμεθα αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το θέλημα του Παναγάθου Θεού.

Εκφράζουμε και πάλι τη χαρά μας διότι έχουμε την τιμή να Σας έχουμε εν τω μέσω της αγάπης μας.

Σας ευχόμεθα δε ευχάριστη παραμονή στην Κύπρο μας και καλή επιστροφή στην καθέδρα Σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: