Κυριακή, 13 Ιουνίου 2010

Δηλώσεις Μητροπολίτου Πάφου για την παπική επίσκεψη στην Κύπρο

Υπογραμμίσαμε (με έντονα γράμματα) στο παρακάτω σημερινό άρθρο της Μηλίτσας Πολεμίτου στη "Σημερινή" (9/6/2010) αποκαλυπτικά στοιχεία των δηλώσεων του Μητροπολίτου Πάφου Γεωργίου .
Την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΧVI στην Κύπρο εξέφρασε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Χαρακτήρισε το ταξίδι του Πάπα στην Κύπρο επιτυχές, γιατί εκπληρώθηκε η επιθυμία να βρεθεί ανάμεσα στους δικούς του ανθρώπους, αλλά και να προσκυνήσει στο χώρο του Αποστόλου Παύλου.
Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, ο Ποντίφικας ενημερώθηκε για το εθνικό μας ζήτημα, τη συνεχιζόμενη κατοχή, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ζητήθηκε η παρέμβασή του για τα μνημεία μας που καταστρέφονται και τους θησαυρούς μας που χάνονται στην Ευρώπη.....
Ο Αρχιεπίσκοπος, είπε ο Μητροπολίτης Πάφου, ζήτησε από τον Πάπα Βενέδικτο να μεσολαβήσει, ώστε να μπορέσει να εγκατασταθεί στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα ο ηγούμενος με τη μικρή του συνοδεία, που αποτελείται από 3 - 4 μοναχούς.
Το κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα είναι ξεχωριστό για την Εκκλησία της Κύπρου, γιατί ο Απόστολος Βαρνάβας είναι ο ιδρυτής και προστάτης της Εκκλησίας μας, και είναι γι΄ αυτόν το λόγο που με ειδική Πράξη της η Ιερά Σύνοδος, μετά την ανάδειξη στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β', ανακήρυξε το κατεχόμενο μοναστήρι μας σε Σταυροπήγιο, δηλαδή να υπάγεται πνευματικά στον Αρχιεπίσκοπο και όχι στον τοπικό επίσκοπο της περιοχής, όπως είναι τα μοναστήρια Κύκκου, Μαχαιρά και Αγίου Νεοφύτου.
«Ελπίζουμε το αίτημα αυτό να καρποφορήσει και να εγκατασταθούν ο ηγούμενος και η συνοδεία του στο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα, γιατί έτσι θα δοθεί ένα άλλο μήνυμα και για τους πιστούς μας, για την εγκαρτέρηση που πρέπει να δείχνουν στις δοκιμασίες, αλλά και αν θέλει να δώσει κάποια στοιχεία καλής προαίρεσης η Τουρκία, είναι μια δοκιμή, την οποία πρέπει να περάσει. Ήδη, όπως είναι γνωστό, ο Πάπας ζήτησε και του δόθηκε κάποιο σημείωμα με τους θησαυρούς μας, τις εικόνες που βρίσκονται στη Γερμανία, για να κάνει τις ενέργειές του για να σταλούν στον τόπο μας».
Ο Πάφου Γεώργιος χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι διαδόθηκε παντού ότι η Κύπρος είναι μια ορθόδοξη χώρα, η πρώτη που επισκέφθηκε ο Πάπας και εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί δεν σημειώθηκαν παρατράγουδα και τόνισε ότι αυτό δείχνει ότι οι χριστιανοί οφείλουμε να αγαπούμε και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, έστω και με τις διαφορές μας.

Είναι μακριά η Ένωση των Εκκλησιών
Ο Μητροπολίτης Πάφου υπογράμμισε ότι υπάρχουν και δεν παραγράφονται οι διαφορές μεταξύ των δύο Εκκλησιών. «Οι διαφορές μας υπάρχουν και είναι πολλές. Είναι γι' αυτόν το λόγο που διεξάγεται ένας διάλογος και δεν θα αποκρύψουμε ότι ο διάλογος είναι ακόμα πολύ μακριά από το σημείο της Ένωσης των Εκκλησιών. Εγώ πιστεύω ότι δεν θα τον προλάβουμε εμείς, τώρα που βρισκόμαστε στη ζωή, να δούμε αυτόν το διάλογο να περατώνεται. Άλλες γενιές ίσως ζήσουν την Ένωση των Εκκλησιών. Οι διαφορές μας είναι πολλές όπως το «φιλιόκβε», η «άσπιλη σύλληψη» της Θεοτόκου όπως εκείνοι πιστεύουν, το «καθαρτήριο πυρ».
Υπάρχουν διαφορές πολλές, όπως πολλές διαφορές υπάρχουν και στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Παρόλο που έχουμε τα ίδια, εφτά μυστήρια, στην τέλεση είναι διαφορετική, δεν μοιάζει καθόλου με τον βυζαντινό τρόπο που λειτουργούμε εμείς. Υπάρχουν διαφορές, οι οποίες όμως δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν στην αναζήτηση της ενότητας και αυτό το οποίο κάνουμε με τον θεολογικό διάλογο, αναζητούμε την αλήθεια. Την Αλήθεια που είχε η κοινή Εκκλησία την πρώτη χιλιετία μέχρι το 1054, που έγινε το μεγάλο σχίσμα. Οι ορθόδοξοι έχουμε την ακράδαντη πεποίθηση ότι κρατούμε αυτή την παράδοση και δεν ξεφύγαμε από εκείνο το δόγμα της ενιαίας Εκκλησίας. Οι Καθολικοί έχουν προσθέσει και άλλα μετά. Εμείς αναζητούμε την κοινή πίστη, για να μπορέσουμε με βάση αυτή να πούμε ότι ενωνόμαστε πάλι».

Ικανοποίηση γιατί δεν πήγε στα κατεχόμενα
Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος εξέφρασε το σεβασμό του προς τον Πάπα Βενέδικτο γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, «δέχθηκε τις ευαισθησίες μας και δεν πήγε στα κατεχόμενα ούτε και στη Σαλαμίνα -πρώτο σταθμό του Αποστόλου Παύλου, πήγε για προσκύνημα- ούτε και στα κατεχόμενα Μαρωνίτικα χωριά. Αυτό δείχνει ότι σεβάστηκε τις ευαισθησίες μας».
Και επεσήμανε ότι κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο ο Πάπας έδωσε την εντύπωση ότι βρισκόταν ανάμεσα σε γνωστούς του και μερικοί παρατήρησαν ότι ξέφυγε και από το πρωτόκολλο, αφού ασπάστηκε σταυροειδώς τους ορθόδοξους ιεράρχες, κάτι που δεν αναφέρεται στο πρωτόκολλο

Δεν υπάρχουν σχόλια: