Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Πρόβλημα το Ισλάμ για την κοινωνία τους, εκτιμούν οι Δανοί

Η πλειοψηφία των Δανών πιστεύει ότι το Ισλάμ αποτελεί «πρόβλημα για τη συνοχή της δανέζικης κοινωνίας», παρόλο που ένας στους δύο εκτιμά ότι η μετανάστευση από τη δεκαετία του 1960 είχε θετική επίδραση στη χώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Το 54,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η μουσουλμανική θρησκεία αποτελεί, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, πρόβλημα για τη συνοχή της Δανίας, έναντι του 39,9% που διαφωνεί.
Παράλληλα, σχεδόν ένας στους δύο Δανούς (49,7%) εκτιμά ότι η μετανάστευση από τη δεκαετία του '60, και άρα η παρουσία μεταναστών, προσφύγων και των παιδιών τους, έχει γενικά θετική επίδραση στην κοινωνία, ενώ το 42,4% κρίνουν ότι έχουν αρνητική επίδραση.
Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Ramboell, δημοσιεύθηκε από τη συντηρητική εφημερίδα Jyllands-Posten και αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι άνω των 25 ετών αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το Ισλάμ, σε αντίθεση με όσους είναι 18 με 25 ετών.
«Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να διαχωρίσουν τη θρησκεία από την κουλτούρα και θεωρούν τα εγκλήματα τιμής και τους αναγκαστικούς γάμους μέρος του Ισλάμ» και άρα πρόβλημα για τη φιλελεύθερη κοινωνία της Δανίας, δήλωσε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος Τύπου της ισλαμικής κοινότητας Ιμράν Σαχ.
Την 1η Ιουλίου 2010 κατοικούσαν στη Δανία 333.977 αλλοδαποί, από τους οποίους οι 180.706 δεν προέρχονται από δυτικές χώρες, σύμφωνα με την Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Το Ισλάμ είναι η δεύτερη θρησκεία στη χώρα.
kathimerini.gr -17/08/2010 με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: