Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ- ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΗΜΑΤΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΣΗ Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ;



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ
=====
Παναγιώτη Σημάτη, Είναι αίρεση ο Παπισμός; Τι λένε οι Οικουμενικές Σύνοδοι και οι Αγιοι Πατέρες, Εκδόσεις “Τήνος”, Αθήνα, σσ. 94.
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============
Σεμνό και τόσο περιεκτικό το βιβλίο του κ. Παναγιώτη Σημάτη. Γραμμένο με νηφάλιο τρόπο διερευνά τον αιρετικό χαρακτήρα του Παπισμού.
Είναι κυριολεκτικά αστείο το ότι συζητούμε αν οι Παπικοί είναι αιρετικοί. Οι κυριότερες σύνοδοι και ο όγκος της αντιρρητικής Γραμματείας των Αγίων Πατέρων τους τελευταίους έντεκα αιώνες αποτελούν αναίρεση των κακοδοξιών των Παπικών και χαρακτηρίζουν τους Λατίνους ως αιρετικούς! Και όμως! Υπάρχουν ακόμη Ορθόδοξοι (;) κληρικοί και θεολόγοι που διερωτούνται ή και διαμφισβητούν αν οι Παπικοί είναι αιρετικοί!!!
Με το παρόν του πόνημα ο κ. Σημάτης συνέλεξε τη γύρι από τα άνθη των αποφάσεων των Οικουμενικών και άλλων Συνόδων και από τα συγγράμματα των Αγίων Πατέρων και κορυφαίων σύγχρονων μορφών της Ορθοδοξίας, οι οποίοι ΟΜΟΦΩΝΑ θεωρούν τους Παπικούς ως αιρετικούς.
Οσοι τυχόν εμφορούνται από τη χονδροειδή πλάνη ότι δήθεν οι Παπικοί δεν είναι αιρετικοί, ας αναλογιστούν: Υπάρχει άλλη αίρεση για την οποία τόσες πολλές σύνοδοι και τόσοι πολλοί Πατέρες έγραψαν εναντίον της στην Εκκλησιαστική Ιστορία;
Η χρησιμότητα του βιβλίου του κ. Σημάτη είναι προφανής. Είναι εύχρηστο εγχειρίδιο που παραθέτει πολλά στοιχεία που κατοχυρώνουν απόλυτα το θέμα.
Ο συγγραφέας ανατέμνει τον αιρετικό χαρακτήρα του Παπισμού κυρίως εξ απόψεως της αίρεσης του FILIOQUE.
Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν, σε μελλοντική έκδοση, έκανε το ίδιο επίμοχθο έργο αναφορικά και με τις άλλες πλάνες του Παπισμού, που αφορούν την πρωτολογία, την εσχατολογία, τα μαριολογικά δόγματα, και προπαντός την κτιστή χάρη, που ενορχηστρώνει και τις υπόλοιπες Παπικές πλάνες.
Μια φιλική παρατήρηση. Δεν χρονολογείται η έκδοση και οι πλείστες παραπομπές δεν αναφέρουν το χρόνο που δημοσιεύθηκαν. Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν γνωρίζαμε πότε δημοσιεύθηκαν τα έργα που παραπέμπει ο συγγραφέας.
Χάρηκα ιδιαίτερα επειδή, από παραπομπή του βιβλίου του κ. Σημάτη, διαπίστωσα ότι ο Σεβασμιότατος Ναυπάκτου έχει εκδώσει έργο για τη λεγόμενη “Βαπτισματική Θεολογία”. Μια Αγγλικανικής εμπνεύσεως εκκλησιολογική αίρεση που εισήγαγε σε ορθόδοξο έδαφος ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας και η οποία, αν ποτέ, ο μη γένοιτο, υιοθετηθεί, θα ανατινάξει στον αέρα την ορθόδοξη εκκλησιολογία. Χαίρομαι ιδιαίτερα επειδή ο εγκρατής της ορθοδόξου θεολογίας Σεβασμιότατος Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος ασχολήθηκε με το θέμα.

PANAYIOTIS TELEVANTOS
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: